”Vi lever i klimatförändringarna”

2018-03-14 13:24:30

foto: Glenn Olsen / Flickr CC
Ögruppen Svalbard har haft medeltemperaturer långt över det normala i 80 månader i sträck.

Havsområdet kring Nordpolen – Arktis med sitt massiva istäcke – har haft sin varmaste vinter någonsin. Februari månad slog flera värmerekord, och forskare oroas starkt över hur snabbt och oförutsägbart den globala uppvärmningen slår mot klimat och ekosystem.

Havsisen har nått  rekordlåga nivåer på grund av den varma vintern på Arktis, visar data från Nationella snö- och isdatacentret i Boulder, Colorado. Detta tros vara en orsak till de senaste veckornas snöoväder över Europa och nordöstra USA.
Temperaturskillnaderna driver jetströmmen, en smal luftström som rör sig runtomkring Arktis 8 km upp. Den vinden skapar en gräns mellan kylan i norr och värmen i söder, och när temperaturskillnaderna minskar blir vinden svagare. Den blir inte lika stadig, utan avviker längre söderut och tar med sig varm luft norrut, samtidigt som kall luft pressas söderut.
Landväderstationen närmast Nordpolen, på Grönland, hade över 60 timmar med temperaturer över noll grader i februari – innan detta året har forskare bara sett temperaturen där stiga över nollpunkten två gånger, och då under väldigt korta perioder. Till The Guardian den 6 mars säger klimatforskaren Ruth Mottram att februaritemperaturer mer liknar de som brukar vara i maj månad.
Av de dussintals väderstationerna runtomkring Arktis låg 15 av dem 5,6 grader över snittemperaturen för vintern. Havsisen på Arktis täckte i februari 14 miljoner kvadratkilometer, vilket är ungefär 160 000 km2 lägre än fjolårets rekordlåga nivå, och 1 350 000 km2 lägre än det 30-åriga snittet.

Den snabba globala uppvärmningen oroar med rätta forskare. Arktis istäcke har sedan 1970-talet minskat med tre fjärdedelar, men de senaste årens skarpa temperaturökning har chockat forskare. Detta kan leda till en än starkare utveckling med extrema väderfenomen av en typ vi inte har sett innan.
I en artikel i Aktuell Hållbarhet december 2016 skrivs det också om hur 250 miljarder ton sötvatten varje år forsar ut i havet från avsmältningen av Grönland. Det bidrar till att Golfströmmen blir svagare, som drar varmt vatten upp till Atlanten. Strömmen är nu svagare än på tusen år, och innebär att kontrasten mot de varma tropiska vattnen i söder blir större, vilket driver fram kraftigare stormar och också kan leda till så kallade superstormar. 

Även ögruppen Svalbard i Arktis har haft varma temperaturer den senaste tiden. Medeltemperaturen har legat över det normala i över 80 månader i sträck, och i februari var det i huvudorten Longyearbyen nästan 11 grader varmare än genomsnittet. Vintrarna har blivit betydligt varmare och regnigare de senaste åren, vilket bland annat har lett till krympande glaciärer, isfria fjordar och tinande permafrost.
– För 10-20 år sedan var det is på fjorden den här tiden på året, närmare en meter is. Nu är det plusgrader, och det är väldigt mycket varmare än det var för 30 år sedan. Vi lever i klimatförändringarna, vi märker dem tydligt, säger sysselman Kjerstin Askholt till Sveriges Radio (SR) den 8 mars.
Klimatforskaren Kim Holmén på Norska Polarinstitutet menar att klimatet ändrar sig i en så lavinartad takt att det är svårt för till och med forskarna att hinna med.
– Vår förmåga att förutsäga vad som är bra går ner för att förändringarna är så snabba. Klimatet har alltid förändrat sig, kommer alltid att förändra sig, men de förändringar vi har skapat nu är av en sådan art att vi faktiskt inte kan förutsäga vilka konsekvenserna blir, säger Kim till SR.

Det råder ingen tvekan om att den profitdrivna exploaterande kapitalismen, som skapar den globala uppvärmningen, framkallar stora förändringar och leder till oanade konsekvenser. Offensiv har många gånger tidigare skrivit om hur storföretag och de stora energibolagen totalt struntar i miljöskydd och klimatåtgärder om de istället kan tjäna en snabb hacka. Det innebär att de enorma utsläppen, skövlingen av regnskog, dumpning av miljöfarliga gifter i naturen med mera fortgår.
Dessutom står storföretagen för allt mer trakasserier, förtryck, hot och våld – även mord – mot de som kämpar. En undersökning från Business and Human Rights Resource Center den 9 mars visade att antalet fall ökade med 34 procent från år 2016 till 2017, eller från 290 fall till 388. Hundratals har mördats eller hotats av storföretagens utsända runt om i hela världen.
De allra flesta fall rör de som kämpar mot miljöförstöring och för bevarande av natur – gruvnäringen, jordbruket och förnybar energisektorn nämns som områden där detta förekommer.
Etablissemangets politiker, de som förvaltar kapitalismen och vars regeringar agerar som de rikas kommittéer, har inget genuint intresse av att få ett stopp på detta, eftersom det går emot deras egna intressen då det skulle innebära ett helt annat slags samhällssystem i global skala. 

Hela ekosystem hotas av kapitalismens plundring av naturen i jakt på ökade vinster. Mot detta måste en socialistisk kämpande miljörörelse ställas, som samlar alla som är beredda att kämpa. Miljöorganisationer, fackföreningar och gräsrötter – de 99 procenten – måste gå samman i gemensam kamp mot den 1 procenten och det system som slår mot klimat, löner, arbets- och levnadsvillkor med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!