”Vi måste stå enade”

2017-09-14 21:16:36

foto: Sebastian Olsson


Anna Johansson var en av talarna på Rött Forums solidaritetsmanifestation den 1 september.– Det borde vara självklart för alla att inte tillåta den rådande, omänskliga svenska politiken att skicka våra vänner till döden. Afghanistan är inte säkert. Vi fortsätter kampen.
Anna Johansson från Studenter mot Rasism var en av många talare på Rött Forums stora stödmöte på Medborgarplatsen i Stockholm, fredag den 1 september.

Rött Forums manifestation visade upp en stor bredd av talare – unga flyktingar, fackligt aktiva och många andra som stöder sittstrejken – som gick helt i linje med hur Ung i Sverige själva har visat solidaritet och gett stöd till andra. Över 500 deltagare, däribland hundratals unga flyktingar, lyssnade intensivt och applåderade ofta för att direkt efteråt demonstrera tillsammans till den nya platsen för sittstrejken, Norra Bantorget.
Flera från Ung i Sverige talade, däribland talespersonen Fatemeh Khavari, som betonade att kampen fortsätter tills utvisningarna stoppas. Hon fick stark uppbackning av Afghanistanveteranen Robin Sääsk, konstnären och flyktingen Morteza Jamshidi och Alex Fuentes som är rektor och aktiv i Rött Forum. Abdul Rahim berättade om sina upplevelser av flykten och strejken.

Anna Johansson från Studenter mot Rasism fick starkt bifall för sin appell:
– Jag kom till Mynttorget den 8 augusti efter att jag hade fått höra att nazister hade attackerat de strejkande ungdomarna. När sånt händer här, hos oss, måste vi stå enade. Oavsett om du har uppehållstillstånd, medborgarskap eller fortfarande väntar på besked är det din kamp. Vår kamp, sa Idun, och fortsatte:
– Under veckorna som strejken har pågått har vi besvarat hat med kärlek, vi har skrattat, gråtit, sjungit och marscherat tillsammans. Om nätterna har vi tänt ljus för de som dör i Afghanistan. Vi har genomfört en lyckad blockad och hindrat en människa från tvångsdeportation. Vi har övertygat många och vi har spridit kärlek och kunskap.
Hon uppmanade till utökade skolstrejker och påminde om att det starka spanska elevfacket Sindicato Estudiantes i mitten av augusti skickade ett stöduttalande till Ung i Sverige och strejken.

Första talare var Katja Raetz, sjuksköterska och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna. Hon informerade om vårddemonstrationerna två dagar senare och kopplade dessa till flyktingarnas kamp:
– Vad vi ser är hur vården används av högerpolitiker som ett slagträ i debatten mot flyktingar. Och detta är inte bara från Sverigedemokraternas sida, som försöker framställa sig som ett sjukvårdsparti. Bristen på resurser skylls på invandrare och flyktingar, samtidigt som vinster i välfärden försvaras.
– Vi som jobbar inom vården vet att krisen beror på bristande resurser, men också på att vården inte styrs utifrån personalen och patienterna behov. Företag tillåts göra storvinster på våra skattepengar som hamnar i skatteparadis. Resurserna slukas av bemanningsföretag, riskkapitalbolag, vinstjakt, dåliga upphandlingar, outsourcing och så vidare.
– Kampen för välfärd är kamp mot högerpolitik som direkt är kopplat till kampen för asyl och mot rasism. Vår styrka ligger i den gemensamma kampen.

Farzaneh Abiri från Shora och Rött Forum beskrev den värld av krig och kapitalistisk utsugning som tvingar människor på flykt. Hennes slutsats var gemensam global solidaritet och kamp mot kapitalism och imperialism.
Därefter tog Ung i Sverige över och ordnade en marsch till Norra Bantorget. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!