”Vi måste ta fajten nu”

2009-11-11 14:57:18
Offensiv tog frågorna vidare till John Haataja, avtalssekreterare i Handels, och Martin Ångman, klubbordförande på Coop i Bro.

John Haataja säger att alla krav är lika viktiga, men medger att det kan bli problem om IF Metall viker sig.
– Hur lång avtalsperioden blir, och om IF Metall endast skriver på ett löneavtal, ja då faller massor av frågor … men så enkelt är det inte, då blir det upp till oss, tvåa på banan, att avgöra hur långt vi ska gå.

Vilka krav är viktigast för er?
– Rätt till heltid, fler timmar för deltidare, lönefrågan är alltid nummer ett…

Vad säger ni om bemanningsföretagen?
– Vi är inte färdiga med våra förbundskrav än. Det blir i slutet av januari, men vi har tidigare krävt att de ska begränsas till max 10 procent.
John Haataja säger att frågorna om de osäkra jobben absolut har blivit viktigare.
– De har legat och bubblat i samordningen under lång tid, men nu har alla förbund samma dilemma. Det gäller alla avtalsområden.

Påverkas ni av Lagena och Coop?
– Javisst, så fort det blir protester så uppstår frågor som måste lösas. Lagena och Coop är inte några isolerade fall, problemet har blivit alltmer utbrett när företagen försöker göra verksamheten billigare genom att än­dra strukturer.
Martin Ångman, Handels klubbordförande på Coop i Bro (se framsidan), tror även han att att det blir ”svårt för alla” om Metall släpper kraven. Men han vet samtidigt att bemanningsföretagen idag har blivit ett stort gissel även för dem, som till exempel på Scania och Volvo.

– På lagren i Stockholm har den här frågan varit aktuell i tio år. År 2004 släpptes den, men nu har den väckts av Lagena och om vi förlorar på Coop så betyder konkurrensen att det sprids till alla stora lager. Vi kan inte tillåta en återgång till 1920- och 30-talen.
Martin Ångman är också övertygad om att både Handels förhandlingsdelegation och allra mest klub- barna på lagersidan är beredda att stå fast den här gången.
–Vi måste ta fajten nu, säger han.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!