”Vi måste vakna till”

2007-08-30 16:49:57
När mobiliseringen till demonstrationen mot högerpolitiken den 18 september nu drar igång är beskedet om att både Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö från Kiruna och Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson från Malmberget kommer bästa möjliga tändvätska.

– Det här initiativet är någonting vi stödjer, vi är inte alls inne på samma linje som regeringen, säger Harry Rantakyrö.
Regeringens angrepp på de arbetslösa och sjuka hör till det som retar upp gruvarbetarna allra mest.
– Maud Olofssons tal om att begränsa den fackliga möjligheten att strejka är en annan fråga vi vill ta upp, tillägger Rantakyrö, som också oroas av LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin i Almedalen bjöd in Svenskt Näringsliv till en diskussion om strejkrätten.
– Vi måste gemensamt vakna till, och det räcker inte med att dela flygblad, säger Harry Rantakyrö.
Gruvarbetarfacken, som ända sedan gruvstrejken 1969-70 har bibehållit sitt anseende som stridbara och demokratiska fackföreningar, gick tidigare i år i spetsen för en tuffare linje i avtalsförhandlingarna än IF Metalls ledning.

Sittstrejk i maj

I maj genomförde gruvarbetarna en drygt två dygn lång sittstrejk för högre lön i de lokala förhandlingarna vid LKAB.
Att både Gruvtolvan och Gruvfyran deltar med talare i marschen från Sergels torg mot riksdagen den 18 september betyder mycket för uppslutningen till Septemberalliansen.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!