”Vi minns Chile 73 – kampen fortsätter”

2012-09-12 14:46:25
Den 11 september 1973 genomförde Chiles militärer, ledda av general Augusto Pinochet, en USA-stöd kupp som störtade den folkvalda socialistiska presidenten Salvador Allendes regering.
Kuppen blev inledningen till ett 17 år långt svart kapitel i Chiles historia.

Med anledning av att det i tisdags var 39 år sedan kuppen, tog Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Göteborg initiativet till en ljusmanifestation i Brunnsparken med tal på svenska och spanska. 70 personer deltog på manifestationen som gick under rubriken Vi minns Chile 73 – kampen fortsätter. Talen handlade om såväl historien bakom kuppen och Pinochets blodiga diktatur som studenternas och Mapuchefolkets kamp idag.

Manifestationen gav sitt fulla stöd för avgiftsfri utbildning av god kvalitet utan vinstintressen och man utropade sitt stöd till studenternas och elevernas krav att finansiera reformerna med en socialisering av gruvindustrin.
– Det bästa stödet vi kan ge de chilenska studenterna är att inspire­ras av deras kamp och ta ­protesterna hit till Sverige mot friskole­eländet, mot nedskärningarna och mot hur skolan rånas av riskkapitalister som för ut vinster till skatteparadis, sa kvällens konferencier Minela Mahmutovic (RS).
Manifestationen skickade också ett tydligt budskap till den ­chilenska regeringen, med krav på att:
  • Frige alla politiska fångar.
  • Avmilitarisera mapuchefolkets områden.
  • Avskaffa de fascistiska antiterroristlagarna.
  • Fullt stöd till mapuchefolkets kamp för politiska och mänskliga rättigheter.
Den 11 september minns vi, men vi sörjer inte, vi organiserar. ­Kampen är nu, framtiden är vår – Venceremos.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!