”Vi ser inte satsningarna”

2013-10-08 10:47:17
I onsdags samlades 100 personer för att försvara Rannebergsbadet och dess gym i Angered. Demonstrationen organiserades av Rättvisepartiet Socialisterna och Anna Johansson (S) var inbjuden att svara på frågor.

Kl 7.30 börjar folk att samlas utanför badentrén. Unga som gamla, simlärare, badgäster och gymkunder, alla med ett gemensamt krav: ”Stäng ­inte ned vårt bad och gym”.
Kristofer Lundberg, utbildad simlärare, badmästare och ordförande för RS Väst var första talaren.
– Det handlar om badet, men ­lika mycket om demokrati. Hur har beslutet tagits? Ingen konsekvensanalys har gjorts, anställda har inte fått någon information, bad- och ­gymgäster har inte fått någon information och på tre veckors varsel ska badet stängas. Boende i Rannebergen har inte fått säga sitt. Det är uppenbart att de är rädda för protester.
Johannes Lundberg, badvärd och poollivräddare, talade sedan.
– Självklart har Angered arena kostat och är en del av en viktig satsning. Det är en fantastisk anläggning. Men det förblir inget annat än ett komplement till två bad och tre gym om detta verkställs. För några år sedan, då gymmet i Gårdsten var öppet, hade man i Nordost cirka 185 träningstimmar i veckan. Med tre stängda anläggningar får vi genom Ange­reds Arena 84 timmar i veckan. Det kan inte ses som satsning på friskvård.

Då 30 minuter gått och Anna Johansson inte dykt upp meddelades det att hon var 15 minuter bort och frågan om man skulle vänta ställdes.
”Ja!” ljöd demonstrationen och talkörerna ”Vad ska vi göra, rädda badet!” ropades.
– Först stänger de ned fritidsgården, sedan badet och gymmet. Vad tar de härnäst?, frågade Maria Lilja.
– Jag har haft en hjärtinfark och badet har varit en förutsättning för att komma tillbaka. I 10 år har jag varit pensionär och badat fyra gånger i veckan, sa en upprörd herre.
Anna Johansson (S), ordförande i idrott- och föreningsnämnden, anlände då för att försvara beslutet.
– Vi har gjort vår största satsning med Angered Arena. Är det rimligt att ha tre kommunala bad här? Underskottet måste fyllas och vi kan spara på personalkostnader. Det ligger också ett uppdrag på förvaltningen att se över Hammarbadets framtid, sa ­Anna och hade sedan svårt att värja sig från kritiken.
En ung kille ställde frågan:
– Det sägs att det satsas men vi ser inget. Vi ser bara nedskärningar. Ni tar hoppet ifrån oss, inget jobb, ingen fritidsgård, unga hänger på gatan. Vad tror du händer om ni tar den sista samlingsplatsen – gymmet?
Simläraren Ester från Rannebergen greppade micken och förklarade vikten av att öka simkunnigheten i Angered.
– När kommer behoven? Två av 10 barn lär sig simma i Nordost, hur ökar den siffran av att stänga ned bad?, frågade hon.
Demonstrationen gav ett viktigt avstamp för fortsatt kamp om Rannebergsbadets framtid. RS uppmanar till gemensam kamp för såväl Rannebergsbadet och Hammarbadet. Än är inte sista ordet sagt.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!