”Vi vill ha svar”

2009-05-28 11:08:36
500 demonstrerade på tisdagen från Sergels torg i Stockholm till Humlegården för rättvisa åt den unga Husbybon Romario som knivhöggs till döds vid E4:an förra året utan att någon skyldig ännu dömts. Demonstrationen anordnades av unga kvinnor från Husby i projektet UNO.

– Vi vill förändra attityderna i samhället, fördomarna om förorterna. Både medias, politikernas och för-ortsungdomarnas bild – och skapa en dialog. Romarios fall visar på den strukturella syn på den ”kriminella förorten” som samhället har, säger Salina Tukue, en av initiativtagarna till demonstrationen.

Den 18 oktober förra året knivhöggs den populäre Ahmed Ibrahim Ali, även kallad Romario på grund av sina fotbollstalanger, till döds. Två andra skadades svårt. Tisdagens demonstration råkade inträffa samma dag som beskedet kom att hovrätten skjuter upp sin prövning av tingsrättens friande dom, då den huvudmisstänkte 18-åring som tidigare tagit på sig mordet lämnat landet.
Många reagerar starkt mot att polisen inte har kunnat lösa mordet, trots att det fanns ett dussin personer närvarande när det begicks. En man i 18-årsåldern erkände mordet, men fälldes inte. Att polisen från början felaktigt stämplade mordet på Romario som en ”kriminell uppgörelse” har också upprört förorternas ungdomar.

Demonstranterna bar plakat som: ”Vi vill ha svar” och ”Stoppa smutskastningen av förorten”.
– Vi har den här protesten, men vi tänker också skriva en JO-anmälan. Vi vill inte att det här fallet ska förbli o­löst, avslutar Salina.

Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!