”Vi vill inte städa hos nån snobb – ge oss fasta heltidsjobb!”

2010-03-10 15:50:15


8 mars i Stockholm.

”Kamp för – fasta jobb”. Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammades i Stockholm av Jobbupproret med en demonstration utanför Sveriges kommuner och landsting mot de osäkra jobben, mot pigjobb och för höjda kvinnolöner. Därefter följde 8 mars-kommitténs demonstration och senare den separatistiska ”Vi tar natten tillbaka”.

På Mariatorget samlades Jobbupproret kl 17.00 på måndagen den 8 mars, där bland andra Paula Peraza från Solidaridad con los sin papeles (Solidari-tet med papperslösa) och Elin Gauf- fin talade.
– Idag är det hundra år sedan den internationella socialistiska kvinnokonferensen tog beslut om att varje år på vårkanten ordna en internationell protestdag för främst kvinnlig ­rösträtt. Sällan har ett konferensbeslut haft ett sådant genomslag i historien. Det krävs kamp för att vinna rättigheter och när rättigheterna är vunna krävs det kamp för att jämställdheten ska bli verklighet i praktiken, sa Elin Gauffin från Jobbupproret.

Samtidigt avslutade Sveriges kommuner och landsting (SKL) en konferens om jämställdhet på Hotel Rival strax intill.
– Men samma SKL, styrt av de politiker som idag kommer att bekänna sig till jämställdheten, bär ett stort ansvar för att hälften av LO:s kvinnor fortfarande arbetar deltid, varav 66 procent ofrivilligt. De bär också ett huvudansvar för att var tredje anställd i omsorgen idag går på tidsbestämda anställningskontrakt och att 60 procent av alla unga arbetare mellan 16-24 år står utan de grundläggande rättigheter som en fast anställning innebär, citeras Sanna Tefke, aktiv i Kommunal sektion 26, i det uttalande som hon och Martin Lööf från Lagenaarbetarnas vänner, lämnade över till SKL:s förhandlingschef Staffan Löwenborg.
Från Mariatorget demonstrerade över 100 personer bort till Sveriges kommuner och landsting under slag­ord som ”SKL – öppna plånboken” och ”Vad vill vi ha – rätt till heltid”.

Jobbupprorets demonstration – där även Rättvisepartiet Socialisterna liksom fler vänsterorganisationer deltog – vällde sedan under höga talkörs­rop ner till Slussen för att ansluta sig till 8 mars-kommitténs årliga demonstration.
Vid Slussen hölls tal av författaren och sexualupplysaren Sandra Dahlén och Carin Göransson från Tjejjouren. se. Cirka 1 500 deltog i demonstrationen till Medborgarplatsen. Men där utbröt ett politiskt nästan outhärdligt hycklande rödgrönt stafettal med Josefin Brink (V), Zaida Catalan (MP) och Veronica Palm (S).
Kvinnokamp var att rösta ”rödgrönt” nästa val. Josefin Brink gjorde dock flera viktiga poänger och sa att det behövs en konsekvent politik för jämställdhet, men vilket gav ett schizofrent intryck bredvid S som genomför masslakt på välfärden i de kommuner och landsting där de styr, samt MP som de senaste veckorna inte vetat på vilken fot de ska stå när det gäller pigavdrag.

Väldigt positivt var den ökade an­del unga tjejer som deltog, samt de iranska kvinnorna som lyfte den internationella kvinnodagen med banderoller, plakat och talkörer.
Intresset för den nya pamfletten Upp till hbt-kamp var även det överväldigande och många köpte de nya knapparna med texten ”100 år av kvinnokamp”.
Nu fortsätter Jobbupproret mobiliseringen inför demonstrationen den 20 mars!

Lina Westerlund

Jobbupprorets krav till SKL:

  • Fast anställning ska vara norm och allmän visstidsanställning slopas.
  • Rätt till heltid måste snarast genomföras i alla kommuner och landsting.
  • Ingen prutmån på LO:s och Kommunals lönekrav.
  • Vi är redo för strid i avtalsrörelsen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!