”Vi vill köra buss – inte värdetransporter”

2006-08-11 19:24:53
Den 1 maj genomför SL den så kallade enhetstaxan. Det kommer därefter att kosta tjugo kronor (eller 18, eller 600 kr per månad, eller …) att resa med tåg, tunnelbana eller buss i en timme (eller en dag, eller en månad, eller…).
Vi bussförare är mycket tveksamma till detta nya system och kan dessutom konstatera att argumenten för systemet inte håller. I stället kräver vi att kontanthanteringen helt upphör ombord på bussarna.

Förhandsinformationen om hur man tänkt sig det nya taxesystemet har varit, milt talat, tunn. Den har mest bestått i ett antal klyschor och myter.

Myten om det billigare resandet
Främst bland klyschorna finner vi myten om det billigare resandet. Den stämmer inte alls. I Södertälje betalar 99 av 100 som stämplar på rabattremsa bara en grundresa (resa inom samma zon).
För en resenär stämplar vi då två kuponger. Betalar man kontant blir det 30 kronor. Fullt pris med rabattremsa kostar dock bara 15 kronor (14:90). Med det nya systemet kommer det minsta priset för fullt betalande att bli 18 kronor om man förköpt biljett, 20 kronor vid betalning ombord. För ungdomar ger samma jämförelse 10 kronor i nuvarande system och 9 kronor med förköp i det nya systemet (10 kronor ombord).
Att säga att det blir billigare att resa med SL är ju därför en lögn. För den övervägande majoriteten kommer det nya systemet att bli dyrare. Bara ungdom som förköper biljetter kan spara en krona i förhållande till det gamla systemet.
Några prisförändringar på periodkort planeras ej. Därför kommer de som åker långt och redan idag har månadskort med stor sannolikhet att fortsätta köpa månadskort. De berörs ju därför inte av förändringen.

Myten om den minskade kassan
Vi förare driver genom vårt fackförbund Kommunal en kampanj för att få bort kassahanteringen från bussarna. SL fabulerar om att det nya taxesystemet kommer att minska kassorna. Inte heller detta stämmer. Det är sant att den totala värdemängden kommer att bli mindre men omsättningen riskerar att öka. Vi har mycket få ombud i Södertälje som kan erbjuda förköp av biljetter till busstrafiken. Att SL kontrakterat 7-eleven som ombud gör ingen skillnad alls här eftersom Södertälje saknar 7-elevenbutik. Det gör att de som vill köpa biljetter har att välja på att söka aktivt efter ett ombud (och spara 1-2 kronor per biljett) eller köpa månadskort eller betala ombord på bussen.
För varje kontantbiljett stämplar vi ca 40 rabattremsor. Om vi förutsätter att hälften av dessa väljer att köpa månadskort i det nya systemet så återstår 20 personer som inte har något ombud i närheten, mycket små incitament att leta efter ett och som med stor sannolikhet väljer att betala ombord för bekvämlighetens skull.
Vi kan se ett scenario med 20-dubblad omsättning på kontantbiljetter. Det finns helt enkelt inget system att ta hand om en sådan kapitalström.

Myten om ett enkelt system
Politikerna i landstinget anser att detta är ett enklare system än det gamla med zoner. Enklare för vem? Passagerare behöver inte veta särskilt mycket om zonerna, det sköter vi. Det är oerhört sällan vi råkar i luven på våra passagerare över zonsystemet. Nä, de flesta accepterar att vi kan vårt jobb. Bråk blir det om betalning överhuvudtaget, inte hur mycket.
Det nya systemet kommer däremot att få våra innerstadslinjer att kollapsa.
Tidtabellerna har inte tidsmarginaler för att tillåta en 20-dubbling av kontantbetalningar. De tar mycket längre tid än att bara stämpla på en remsa.
Linjerna 753 från Hovsjö, 760 via Brolundavägen, 751 från Ritorp och 754 via Geneta och Ronna kommer att få mycket svårt att hinna ned till tågavgångarna i rusningstrafiken.

Myten om kampen mot hot och våld
På pappret hävdar SL att man stöder Kommunal och SEKOs kampanj mot hot & våld i tjänsten. I praktiken går man däremot den andra vägen. Eftersom SL styrs av politiker vilar ansvaret främst på dem. 2006 är ett valår. Som valfläsk använder s, v och mp myterna om det nya taxesystemet för att köpa sig röster.
Sanningen däremot är att systemet:
a) är dyrare för de resande,
b) kommer att orsaka förseningar
c) skapar större kontantomsättning och därmed risk för mer bråk i tjänsten.
Kommunals trafiksektion i Stockholm kräver därför att all kontanthantering försvinner från bussarna. Vi kräver ett system med automater på hållplatserna och slopad visering och biljettköp ombord. Vill SL säkra intäkterna i trafiken kan man anställa kontrollanter som cirkulerar på bussarna. Så fungerar det i alla stora städer runt om i Europa. Vi är anställda för att transportera passagerare, inte pengar.

Peter Boström

huvudskyddsombud på Swebus depå i Södertälje

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!