
– Att få upp lägstalönerna kan också vara ett medel för att motverka regeringens försök att exempelvis via sänkningen av a-kassan skapa en låglönejobbssektor, säger Ingvar Jordås vidare och gör bedömningen att det finns en beredskap för att ta strid.
Alldeles för tyst
– Det har varit alldeles för tyst i avtalsrörelsen, och medlemmarna vill säga sitt.– I framtiden vill vi se medlemsomröstningar om avtalen. Jag är helt övertygad om att det skulle stärka engagemanget och kampviljan. Och säkert också leda till bättre avtal, säger Stefan Berg, som är ordförande för Kommunals facklubb på djursjukhuset Blå stjärnan i Göteborg.
Låglönestrid
Låglönekampen kräver mobilisering och strejkberedskap.Både de handelsanställdas varsel och nu varslet från Hotell- och restaurangfacket om strejk från den 9 maj har visat hur facken kan pressa arbetsgivarna.
– Det är ett hån mot våra medlemmar när arbetsgivarna säger att dessa pengar är ett hot mot samhällsekonomin, kommenterade Ella Niia, Hotell- och restaurangfackets ordförande, arbetsgivarnas provokativa nej till ett extra påslag för de lägst avlönade.
Precis som byggnadsarbetarna måste elektrikerna ta strejk för avtalsrätten.
”De rika har fixat sitt, löntagarnas tur nu!” löd rubriken på det flygblad som elektrikerna spred på 1 maj. Inget kan vara mer riktigt.
”Nu är det vår tur”
Men utan kamp mot arbetsgivare och regering kan det inte bli arbetarnas tur.Därför: Ta fajten i lönerörelsen. Kräv också att LO tar initiativet till en protestdag mot regeringen – med massdemonstrationer och politisk strejk – i samband med riksdagens öppnande den 18 september.