Vild strejk i Umeå mot Volvos varsel

2009-04-24 15:35:24
Under torsdagen 23 april genomförde personal på karosseriet vid Volvo Umeverken en strejk mot företagets senaste varsel. Karosseriet är en av Umeåfabrikens tre delar.  

Under morgonen hade flygblad spridits på fabriken som uppmanade att förlänga förmiddagens fikapaus med 1,5 timmar, en uppmaning som alltså följdes i delar av karossfabriken.

vk.se skriver en av de som deltog i strejken: ”Kan bara säga som så, att jag gett drygt 8 år åt Volvo och trivts väldigt bra. Iaf fram till den nya svetslinen byggdes. Då är det knappt mänskligt att arbeta längre. Vet att dom flesta håller med mig på den punkten. Det är inget annat än modernt slaveri! Många klagar, och ännu fler knyter handen i fickan.”

Signaturen montör kommenterar: ” Strejken handlar för mig om att protestera mot det otroligt kortsiktiga tänkandet som företagsledningen har uppvisat genom att bara kapa bort jobb…
Tyvärr pumpas pengarna sedan ut ur företaget genom en aktieutdelning.
Detta är ett beteende som inte leder till ett långsiktigt överlevande företag.
Det handlar inte om att rädda mitt eget jobb, det handlar om att rädda företaget kvar i umeå och Sverige, företaget verkar inte förstå annat än att alla tillgängliga pengar måste slussas till aktieägare istället för att investeras i företagets överlevnad. Volvo förblöder och nånting måste göras…”

Strejken, som var den första vilda strejken som svar på ett varsel sedan i höstas, har märkligt nog mötts av tystnad från lokala media. I flera tidningar och TV har det utdelade flygbladet uppmärksammats, men strejken har inte rapporterats.

Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigegrupp skickade genast stöduttalanden till media för att visa sitt stöd till strejken.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!