Vilka är ROSA?

ROSA och ISA i Brasilien. I hela världen sprider sig den socialistiska feministiska kampen.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

ROSA International Socialist Feminists är ett nytt nätverk som har satts upp av socialister aktiva i ISA, International Socialist Alternative, den international som Rättvisepartiet Socialisterna tillhör. I deklarationen (läs den här) förklaras syftet: att förstärka kampinriktningen och antikapitalismen i den växande feministiska rörelsen runt om i världen.

Den 8 mars är just den internationella kvinnodagen som redan 1910 lanserades av socialistiska kvinnor av samma skäl. Fortfarande, 110 år senare, är 8 mars en dag som samlar miljoner i kamp.

I Ryssland står SotsFem Alternativa i fronten för en växande feministisk rörelse som du kan läsa mer om på ROSA:s hemsida. Den 6 mars kallar SFA till en timmes kvinno­strejk som stoppar arbetet. Under denna timme uppmanas alla att diskutera kvinnors svåra situation i Ryssland (där våldet och förtrycket mot kvinnor ökat starkt de senaste åren), ordna enpersons-protester (det är väldigt svårt att få tillstånd för riktiga demonstrationer) och dela ut flygblad. 
SFA rapporterar att i förberedelse för den 6 mars har de dagliga aktiviteter på arbetsplatser och universitet i Moskva där de diskuterar med folk om att sluta upp i strejken.
ROSA i Belgien är också i febril aktivitet. De kommer att vara en stor del av den riksomfattande demonstrationen i Bryssel samt ordnar själva feministiska strejker på universitet i Gent måndagen den 9 mars. Sedan följer en månad av arbetar- och kvinnokamp i Belgien, för höjda löner och socialförsäkringar. ROSA har länge drivit bland annat fackliga utbildningar i socialistisk feminism och blev rikskända när de i december protesterade och lanserade en film som avslöjade extremhögerns misogyna professor Jeff Hoeybergh.

Den feministiska strejken har varit allra störst i Spanien de senaste åren med miljoner på gatorna. ISA har en mindre grupp i Spanien, men dessa kommer att få sällskap av ett internationellt team där deltagare även från Sverige ingår. I Sevilla planeras deltagande i skolstrejken den 6 mars, ett större ROSA-­möte den 7 mars och självklart deltagande i demonstrationerna den 8 mars.

Genom ROSA/ISA-aktiviteter kommer Offensiv få rapporter om de stora feministiska rörelserna i Italien och Turkiet, samt de uppstartande rörelserna i Grekland och Cypern. ROSA på Irland startade redan för sex år sedan och var en kraft i abortkampen som vann den stora segern 2018 då abort blev lagligt på Irland.
ROSA i Latinamerika har sin bas i Brasilien där socialister är en självklar del i de stora rörelserna av kvinnor, arbetare, svarta, transpersoner och ursprungsbefolkningen som kämpar mot Bolsonaro. Efter 8 mars blir det viktiga skoldemonstrationer. I år vänds blickarna mot den enorma kvinnokampen som har tagit ny fart i Argentina, lamslår Mexiko och har fått en ny motor i upproret i Chile.

ROSA och ISA är aktiva i Bernie Sanders valkampanj i USA och på hemsidan kan du läsa om varför den äldre vita mannen i det här fallet är den som bäst talar för socialistisk feminism och som har det största stödet bland unga kvinnor.
I ROSA:s samordningskommitté finns aktivister från Sydafrika som spelade en roll i det senaste spontana utbrottet mot sexism i landet. Kamraterna i Israel/Palestina är aktiva både i kvinnorörelsen, hbtq+-rörelsen och fredskampen. I Hongkong har ISA varit de som ordnat 8 mars-aktiviteter i många år, men detta år blir det svårare på grund av coronaviruset. 
Långt ifrån alla länder där ISA/ROSA finns har nämnts här. Vi hoppas även nå ut till nya länder det kommande året, inte minst de banbrytande rörelserna där kvinnor ofta spelar en ledande roll som i Libanon, Irak, Algeriet och Sudan. Till sommaren samlas vi i en konferens om socialistisk feminism. Varmt välkommen.