Vill spara på unga

2008-11-12 17:27:17

foto: Ana-Maria Elmelid
Nedskärningspolitikerna i Angered möttes av upprörda ungdomar och lärare samt arga pensionärer.

I Gunnared i Göteborg planerar socialdemokraterna nedskärningar på 40 miljoner kronor. Det är framförallt ungdomar och ungdomsverksamhet som man sparar in på. Varslade lärare, nedläggning av ungdomsgårdar och stopp för Lugna Gatans arbete är några av resultaten.

Stadsdelsnämndens ordförande Es­hag Kia (s) fick det hett om öronen på ett offentligt möte i Ange­red Centrum. Till Blå Stället kom 200 personer till mötet ”Angered i krisens spår”, där debattörer skulle tala om visioner för Angered.
Inbjudna Anna Johansson (s), ordförande i Bergsjöns stadsdelsnämnd, menade att man inte skulle tala om visioner för Angered, utan om visioner för Göteborg.
Men befolkningen i Angered och Bergsjön är sjukare, har sämre tandhälsa och lever kortare tid än de som bor i överklassgettot Askim. ”Visioner för Göteborg, inte för Angered” betyder politik för de rika.

Om politiker inte är beredda att satsa resurser blir ”vi satsar på Ange­red” och ”vi vill se minskad segregation” inget mer än fina ord. Frågorna från golvet visade skillnaden mellan makthavare och vanligt folk:
– Jag arbetar inom skolan som nu är hotad av nedskärningar, igen. Vi klarar inte fler personalminskningar, sa en lärare.
Publiken i det fullsatta Blå Stället hade inte kommit för att lyssna, utan för att ställa krav. Det var ungdomar med plakat, upprörda pensionärer och arga lärare.
– Det är fint med visioner, men vi måste se till verkligheten idag. Ungdomarna behöver vuxna i sin närhet och nu skär ni bort det, sa Lugna Gatans ledare Nadia Wolmhagen.
– Vi har inte resurser och måste prioritera. Vi får spara på unga eller på de äldre, och vi har valt de unga, påstod Eshag Kia.
– Ni talar om oss, ni talar för oss, men ni talar aldrig med oss ungdomar. Om vad vill vi se i vårt område, vad vill vi göra, sa upprört Mine Gulse, en av de ungdomar som samlats för att försvara sin fritid.
Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna var en av de som riktade skarp kritik från golvet:
– Det sparas på unga och det skärs ner på skolan, som redan har pressats hårt av nedskärningar när ekonomin gick bra. Om det finns 1 500 miljarder till bankerna så finns det pengar till offentlig sektor!
Fritidsgården i Hammarkullen har precis som badet tidigare räddats ef­ter ockupationer. Även vårdcentralen ockuperades för att stoppa nedläggning. Nu krävs en massiv rörelse för att stoppa nedskärningarna.
Jimmy Lied

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!