Vilsenhet och sökande efter mening

2018-05-16 14:20:25




Romanen Polskt-ryskt Krig Under Rödvit Flagga av Dorota Masłowska gavs ursprungligen ut på polska år 2002, men har nu 2018 getts ut på svenska. Boken handlar om ett gäng ungdomar i en polsk kuststad under 2000-talets början, dagen innan den stora ”ryssfria dagen” ska firas.

Huvudpersonen och berättaren är Andrzej ”Silny” Robakoska, en ung kille vars största intresse i livet är att ta droger, närmare bestämt amfetamin (men han är inte kräsen). Han är nästan ständigt drogpåverkad, och eftersom boken är skriven i förstapersonsperspektiv leder detta till en berättelse som aldrig pausar, aldrig har en lugn stund. Silnys inre monolog är en lavin av svordomar och satiriska observationer, ofta precis på gränsen mellan smaklöshet och imponerande kreativitet.
Förutom sin oerhört korta stubin och sin objektifierande kvinnosyn utmärker sig Silny i att han är kluven i sin identitet, liksom landet han bor i. Å ena sidan föraktar han den stora kapitalistiska fienden, ”Väst”, som består av globaliserade utsugare och rika turister, och å andra sidan hatar han Ryssland och alla ryssar i stan.
Ryssar fungerar som en sorts all­omfattande ondska i boken; de beskylls för allt ifrån att ha sålt falska cigaretter till att ha mördat Silnys hund. Under den ”ryssfria dagen” som borgmästaren har utlyst målas till och med hela staden i polska flaggans färger, och alla medborgare tvingas genomgå ett muntligt test för att se om de är ”propolska” eller ”ryssvänliga”.  

Boken fungerar som en kommentar på den växande polska nationalismen genom att göra den helt absurd och överdriven, där vissa karaktärer rakt ut bekänner att det är lättare att bli framgångsrik om man säger att man är högernationalist (eftersom alternativet är att man är ”prorysk”).
Handlingen har ingen struktur, Silny bara träffar på kompisar och bekanta (ofta en och en), och diskuterar diverse ämnen med dem, vilket gör det extra intressant när de börjar prata politik. Han kallar sig själv för ”vänster-anarkist”, och dagdrömmer om att omfördela resurserna så att alla får det de behöver, men missar poängen genom att göra sig själv till chef, omgiven av nakna sekreterare.  

Den mest sympatiska karaktären i boken är goth-tjejen Angela, en feministisk, djurälskande miljöaktivist som inleder ett komplicerat kärleksförhållande med Silny. Hon kan också babbla på, precis som Silny, men det finns en gnutta optimism och naivitet som gör allt mycket roligare, för att inte tala om det faktum att hon är den enda i hela boken som inte har våldsamma tendenser eller försöker få tag på snabba pengar.
Författaren själv dyker också upp som protokollskribent för polisen där hon bland annat uttrycker sin olust kring att behöva kategorisera folk efter ”propolsk” eller ”prorysk” (vilket kan ha resulterat i denna bok).
Anledningen till att huvudkaraktären hamnar på polisstationen från början är på grund av att han, i bokens roligaste scen, rånar en McDonalds tillsammans med en kompis och lyckas smita med ett byte bestående av en stor cola och ett par walkie-talkies. 

Polsk-ryskt Krig är en bok om en vilsen människas funderingar kring identitet, nation, kapitalism, vänskap och längtan efter meningen med livet. Det är också en kaotisk skildring av hur det är att vara småkriminell i en polsk kuststad år 2002. 

Författare: Dorota Masłowska
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 243

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!