Vinsterna ökar för välfärdens plundrare

2017-06-28 18:53:46

foto: Commons
Vanligt folk får lida när välfärdsplundrarna skär guld med täljkniv.

Plundring av välfärden är ett lönsamt rån. Ifjol gjorde de 10 största privata vård- och omsorgsbolagen en sammanlagd vinst på 4,3 miljarder kronor. Den totala vinsten var hela 750 miljoner kronor mer än ifjol, enligt tidningen Dagens Samhälle.

De privata vård- och omsorgsbolagen totala vinst år 2016 skulle räcka till nära 10 000 nya välfärdsjobb. Men istället går en del av vinstmiljarderna rakt ner i ägarnas fickor, eller till expansion utanför Sveriges gränser.
År 2016 blev ett rekordår för Attendo med en vinst på 649 miljoner kronor. Vinstökningen ”betyder också att Attendo mer än fördubblar sin aktieutdelning, och kommer att dela ut nästan 200 miljoner av vinsten till aktieägarna” (SVT den 16 februari).
I år fortsätter Attendo, som numera finns på börsen, att redovisa ökade vinster. Under första kvartalet i år blev vinsten 273 miljoner kronor.
Kapitalisterna känner uppenbarligen att de har politikernas stöd för fortsatt plundring av välfärden. Det i sin tur har fått riskkapitalisterna att kasta sig över de snabbt växande e-hälsobolagen. Den digitala vården har blivit spekulanternas nya kassako.
Även de privata skoljättarna Academedia och Internationella engelska skolan, som båda har börsnoterats, redovisar en ökad omsättning och vinst i år.

Det krävs en omedelbar stopplag mot privatiseringar och utförsäljningar jämte att tidigare privatiseringar rivs upp samt att LOV (Lagen om valfrihetssystem) skrotas.
• Välfärd utan vinst. Vård, skola och omsorg ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte, och verksamheten ska styras demokratiskt av de anställda och brukarna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!