Vinstlobbyn går på krigsstigen

2015-01-21 16:03:13


Vinstkramarna rustar till strid för att försvara utsugningen ur välfärden.

Efter att ha blåst till strid i betygs- och Natofrågan siktar Alliansen nu in sig på att begrava frågan om vinster i välfärden. Enligt Dagens Industri kommer Alliansen att tillsammans med rasistiska Sverigedemokraterna fälla den överenskommelse som regeringen har gjort med Vänsterpartiet om vinster i välfärden.

Enligt överenskommelsen ska frågan om att begränsa vinstuttagen utredas innan riksdagen fattar beslut nästa år.
Regeringen hade hoppats att decemberöverenskommelsen skulle öppna dörren till ett samarbete över blockgränserna. Men efter att extravalet ställdes in har högeralliansens partier, stärkta av regeringens undfallenhet, blivit allt mer konfrontativa och provokativa. Svaghet inbjuder alltid till aggressivitet.

Allianspartiernas stridsförklaring varslar om att vinstlobbyn nu vässar knivarna inför en ny omfattande propagandakampanj för fortsatt plundring av välfärden.
Men de borgerliga pressdrakarnas ledarskribenter manar till försiktighet. ”Det gäller att välja sina strider”, skrev exempelvis Dagens Nyheter i en ledarkommentar i måndags (den 19 januari). Sydsvenskan oroas över att Alliansens och vinstlobbyns kampanj kan få motsatt effekt och ge upphov till en förnyad debatt om privat eller offentlig regi. Det är en debatt som borgerligheten med rätta fruktar. Det finns fortfarande en massiv opinion mot vinster i välfärden.
”En idiotisk diskussion”, var statsministerns kommentar till att alliansföreträdare sa att man ämnar att köra över regeringens överenskommelse med V. Statsministern sa dock inget i sakfrågan, men utgick ifrån att utredningen sätts igång och uteslöt inte att uppgörelsen med V blir en del av en framtida budget.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycks på förhand ha sett slaget som förlorat.
– Vi inser att vi har ett parlamentariskt läge som kan innebära att vi inte får igenom alla delar, sa han uppgivet till SVT den 17 januari.
Samtidigt bedyrade han att regeringen och V var överens om  att ”vinstjakten ska bort ur skolan, sjukvården, och äldreomsorgen”. Det återstår att bevisa. Regeringen är fylld  av vinstkramare som inget hellre vill än att dumpa V som samarbetspartner.
Det brådskar att sätta liv i gräsrotsrörelsen mot vinster i välfärden igen. Siktet måste vara inställt mot nya manifestationer runt om i landet och ett första maj för välfärd i offentlig regi – ut med vinstintresset. Det är graden av press underifrån och utanför riksdagen som kan fälla avgörandet. Inte minst gäller det att påminna fackledningarna om de kongressbeslut som finns – att en nonprofitprincip ska gälla inom välfärden – och att exempelvis Kommunals kongress 2013 beslutade att bedriva en opinionsbildande kampanj mot vinster i välfärden.
Vill inte facktopparna veta av kongressbesluten måste kampanjer dras igång underfrån. Om inte nu – när?  ■

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!