Visst behöver Husby rustas upp – men på våra villkor

2007-11-28 14:28:12
Gunnar Johansson, känd lokal hyresgästaktivist i Husby och f d ”rörkrökare”, som länge kämpat för underhåll och upprustning, underkänner helt Svenska bostäders planer på en ”extreme makeover” av Husby och hela Järva.

– Det är en j-a idioti och kapitalförstöring att riva hus som är fullt funktionsdugliga. Och det mesta av vad som behöver göras är ett eftersatt underhåll som vi betalat hyra för i över 30 år, anser han.
Som gammal rörmokare tvivlar Gunnar Johansson också på att behovet av stambyten är generellt redan nu. Att folk har haft stopp i avrinningen behöver inte betyda att stammarna måste bytas ut.
– Visst behövs det en upprustning. Husen behöver värmeisoleras med fasadtegel, tak behöver göras om, fönster tätas och badrummen successivt kaklas. Hisskorgarna är nya, men hissarna behöver nya maskiner.
Det klart största missnöjet gäller enligt Gunnar Johansson värmen och kalla golv.
– Men lägenheterna är välplanerade och oftast mycket fina. Folk har skött om sina lägenheter.
Stambyten tror han behöver göras inom de närmaste 10-15 åren, några i taget.

Ska inte behöva flytta

– Men folk ska inte behöva flytta för stambyten heller. Och de som haft störst problem med avloppen i Husby är HSB-lägenheterna på Lofotengatan, där man har satt golvbrunnarna i väggen.
Gunnar Johansson bemöter också talet om att ökad säkerhet och trygghet mot till exempel inbrott skulle kräva att man ersätter loftgångarna med nya hisshus och balkonger.
– De flesta inbrotten i lägenheter sker via bottenvåningarnas balkonger. Och att riva flerfamiljshus för att bygga radhus lär ju inte minska risken för inbrott.
– När det gäller loftgångarna behöver man bara täta skarvarna, så att de inte sprängs upp av vatten och is, och ytbehandla dem så att inte folk halkar, anser Gunnar Johansson.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!