Vitryssland mot en ”färgrevolution”?

2007-08-30 14:01:05
Efter diktatorn Alexander Lukasjenkos ifrågasatta valseger i maj 2006 gick tusentals studenter ut i protest. Nu ska regeringen genomföra gigantiska nedskärningar på socialförsäkringarna. Missnöjet med diktaturen och tidigare nedskärningar kan nu explodera i massprotester.

I maj förra året återvaldes Aleksandr Lukasjenko som Vitrysslands president efter ett uppenbart valfusk. Dessutom genomfördes en folkomröstning i samband med valet, som gav Lukasjenko laglig rätt att bli omvald hur många gånger som helst.
– Valresultatet väckte omedelbart protester, säger Denis R (från CWI i Vitryssland).
5 000-10 000 personer demonstrerade dagligen i centrala Minsk.
Denis R deltog själv i protesterna.
– Det var främst studenter och småföretagare som protesterade, men vi hade också stöd från delar av arbetarklassen. Demonstranterna hade byggt en tältstad där vi höll ut i en vecka. I tältstaden organiserade studenterna ett eget försvar och gav ut ett sorts nyhetsbrev för protesten.
– Polisen och KGB försökte under hela veckan hindra folk att ta in mat i tältstaden och så vidare. Till sist skickade man in traktorer, rev tältstaden och arresterade över 400 demonstranter, efter att först ha skickat bort alla utländska media.

Arresterades

Denis R blev själv arresterad och satt fängslad i 15 dagar, och har nu tvingats att gå i exil.
– Så ser situationen ut idag för oppositionella i Vitryssland. Vare sig oberoende fackföreningar eller någon oberoende press är tillåtna att verka.
Den opposition som finns i landet är till största del borgerligt nationalistisk.
– Flera av oppositionsgrupperna är skapade av regimen, berättar Denis R.
– Sen finns det också oppositionsgrupper som är skapade för att kritisera oppositionen. Inga vänstergrupper existerar, och den enda genuina oppositionen är finansierad av Väst, lokala företag, osv.
Sedan stalinismens kollaps har det genomförts stora nedskärningar och privatiseringar i Vitryssland. Detta har medvetet skett i en ganska långsam takt, för att förhindra protester.

Nytt nedskärningspaket

– Från årsskiftet väntar dock ett brutalt nedskärningspaket som slår mot de flesta grupper i samhället. Pensionärer får sänkt pension, barn som skadats efter kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl förlorar rätten till bidrag, till och med poliser och militärer förlorar delar av sina förmåner och så vidare.
Det handlar om nedskärningar på bidrag och subventioner som 60 procent av befolkningen är beroende av. För vissa av bidragen handlar det inte heller om bara om nedskärningar, utan om ett rent avskaffande.
– De enda som inte förlorar på nedskärningarna är byråkraterna i Lukasjenkos regering, säger Denis R.
Hittills har det bara varit några mindre utbrott av protester. Större protester och eventuellt strejker väntas när nedskärningarna träder i kraft.
President Lukasjenko är medveten om detta, och det finns en risk för att han skyndar på med att få igenom nedskärningarna innan studenterna kommer tillbaka från sommarlovet för att på så sätt försöka dämpa protesterna.
– Å andra sidan kan vi också komma att få se en ”färgrevolution” i Vitryssland, likt de i Ukraina, Georgien och Kirgizistan.
En sådan skulle kunna bädda för Lukasjenkos avgång.
Nils Kaza
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!