Volvo flyr Umeå

2009-09-23 15:05:00
Företagsledningen på Volvo Lastvagnar har beslutat att flytta mer än hälften av hyttmonteringen från Umeå till Gent i Belgien. Samtidigt har man tillsatt en utredning som ska utröna om också den kvarvarande monteringen ska avvecklas.

– En nedläggning av monteringen vore ytterligare ett hårt slag mot Um­eå, säger Patrik Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.
På drygt ett år har personalstyrkan halverats, från ca 2 550 anställda till 1 250. Om monteringen läggs ner kommer ytterligare 250 jobb på Vol- vo att försvinna. Dessutom hotas 100 jobb hos olika underleverantörer. På sikt utgör en förlust av monteringen ett hot mot hela fabriken, vilket i sin tur skulle innebära en katastrof för Umeå.
Mycket tyder enligt Patrik Brännberg på att Volvos ledning agerat enligt en medveten plan.
– De anställda tvingades till exem­pel gå med på bland annat lönesänkningar för att undvika ytterligare varsel. Trots dessa eftergifter beslutade ledningen kort därefter att flytta halva monteringen, och därmed förlorades ytterligare jobb. Beslutet om flytten togs helt utan respekt för de anställda eller för facket.Volvoledningens agerande visar att dess löften inte går att lita på, säger han.

Det enda sättet att försvara monteringen, och därmed fabriken, är att pressa ledningen till att göra en betydande investering i den föråldrade monteringshallen. Det krävs enligt Rättvisepartiet Socialisterna en man-ur-huse-demonstration för jobben och Volvos framtid i Umeå. Strejkvapnet måste också diskuteras.
Om metallfacket på fabriken visa­de att den menade allvar skulle stora delar av Umeås arbetare sluta upp. Detta skulle sätta den nödvändiga pressen på ledning och styrande politiker.
Robert Jansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!