Vreden växer mot Trumps Jerusalembeslut

2017-12-13 23:16:17
Den amerikanske presidenten Donald Trumps tillkännagivande om att USA ensidigt erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och att USA flyttar sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem har mötts av starka protester världen runt. Trumps besked, som helt förbigår palestiniernas rätt till en egen stat med Jerusalem som huvudstad, har fått ett varmt välkomnande av Israels korruptionsanklagade premiärminister Benjamin Netanyahu.

Trumps arroganta uttalande har redan resulterat i att fyra palestinier har förlorat sina liv, flera hundra skadade och raketattacker mot södra Israel.
Med sitt ensidiga erkännande ger Trump sitt stöd till såväl den israeliska regeringens krav på att Jerusalem ska vara Israels huvudstad som en fortsatt ockupation av östra Jerusalem. Trump, som har försökt framhålla sig själv och USA-imperialismen som en ärlig fredsmäklare, har på nytt visat sitt rätta ansikte.
Trumps Jerusalembeslut har gett upphov till stora demonstrationer runt om i världen, särskilt från palestinier. Tusentals palestinier har demonstrerat och strejkat i östra Jerusalem. Ramallah har skakats av återkommande protester. Demonstrationer, blockader och andra protestaktioner har organiserats både på Västbanken och i Gaza, samt av palestinier i en rad israeliska städer.
De kommande dagarna och veckorna kan Trumps uttalande skörda fler dödsoffer när repressionen mot palestinierna trappas upp och Israel genomför nya maktdemonstrationer och hämndaktioner mot Gaza för urskillningslösa raketangrepp på israeliska civila.

CWI och Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar till fortsatta protester mot Trump och den israeliska högerns strävan att med våld och repression befästa ockupationen av det palestinska territoriet. Vi stödjer och kämpar för palestiniernas rätt till sin egen stat. I den kampen och de solidartitetsdemonstrationer som genomförs i exempelvis Sverige har inga antisemiter, Erdoğananhängare eller högerextrema någon plats.
Tjugofem år efter Osloavtalets undertecknande i Washington står det klart att imperialismen – den globala kapitalismen – är oförmögen att lösa den nationella konflikten Israel-Palestina.
Endast en socialistisk rörelse i både Israel och Palestina kan skapa förutsättningar för en rättvis och permanent lösning som säkrar både palestiniernas rätt till nationellt självbestämmande och en egen stat, och även israelernas nationella rättigheter.
Därför reser CWI i Israel och Palestina, Maavak Sotzyalisti/Nidal Eshteraki (Socialistiska kamprörelsen) parollen: För en självständig och jämlik, demokratisk och socialistisk palestinsk stat, tillsammans med ett demokratiskt och socialistiskt Israel som en del av kampen för ett socialistiskt Mellanöstern och fred i regionen.
Trumps besked syftar till att förhindra en gemensam kamp, skärpa förtrycket och upprätthålla ett våldsamt status quo.
Den israeliska högerregeringens politik att till varje pris fortsätta ockupationen öppnar för att den nationella konflikten eskalerar. Trump och Netanyahu står redo att kasta ner regionen i nya blodiga konflikter, vilket understryker vikten av att bygga stora proteströrelser som förhindrar splittring och krig. Netanyahu tar nu Trump till hjälp för att försöka tysta de som modigt motsätter sig ockupationen i Israel och avleda den stora proteströrelsen mot korruption som har uppstått mot hans styre.
Det finns alltså skäl att de internationella protesterna mot Trump och den fortsatta ockupationen av palestinska områden också uttalar stöd till det motstånd som finns i Israel mot social misär och korruption.

En fruktsam kamp för fred och mot ockupationen kräver en massrörelse som förenas bakom ett politiskt program som kan vinna stöd på båda sidor om den nationella klyvningen. Det betyder en kamp för att möjliggöra att Jerusalem blir säte för två nationella huvudstäder på basis av lika rättigheter, fri rörlighet och religiös frihet.
Inom ramen för två jämställda, demokratiska och socialistiska stater – Palestina och Israel – kommer det att vara möjligt att forma ett Jerusalem utan fattigdom, förtryck, diskriminering, stängsel och murar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!