Wales: Rob Williams avskedad

2009-05-13 19:37:27
I förra numret av Offensiv skrev vi om Rob Williams, fackligt förtroendevald på Linamar Swansea, som i slutet av april blev avskedad men som sedan blev tillfälligt återanställd efter en kraftfull strejkaktion av Linamars anställda. Veckan efter kom företagsledningens hämnd – Rob Williams blev avskedad igen och arbetskamrater som försvarade honom hotades med avsked.

Avskedandet av Rob Williams, som också är medlem i Socialist Party (CWI England/Wales), bekräftades den 6 maj. Linamars brutala angrepp mot en facklig aktivist och hot om att sparka arbetare som vågade stödja Rob är ett försök att vrida klockan tillbaka till 1800-talet.
Det officiella skälet till att han fick sparken var ”oåterkallelig förlust av förtroende” – en av de mest flagranta ursäkter som någonsin använts på nå­gon arbetsplats för att halshugga en fackklubb. Rob har en oemotsvarad meritlista ifråga om att ställa upp för sina fackliga kamrater, både på och utanför fabriken. Det som dock står på spel här är inte en individs öde, ut­an arbetares rätt att representeras av dem som kämpar.

Robs fackförbund (Unite) har utlovat snabbt agerande för att organisera en omröstning för officiell strejk, men de antifackliga lagarna innebär att det kan komma att ta upp till en månad från att omröstningen äger rum till att en strejk faktiskt blir av. Denna tidsrymd, som måste nedbrin­gas så mycket som möjligt, bör användas till att generera så stort stöd som möjligt för Rob. Stöduttalanden och ekonomiskt stöd måste fås att strömma in.
Om Linamar tillåts komma undan med detta kommer ingen facklig förtroendevald eller företrädare att gå säker.

Uttalande från Socialist Party (CWI England/Wales)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!