Wallenberg dreglar över statens guldägg

2011-09-08 09:48:13
Utnämningen av storkapitalisten och bonusförespråkaren Marcus Wallenberg som styrelseordförande för det statliga gruvbolaget LKAB, sänder en varningssignal till anställda och boende i Malmfälten och Norrbotten.
Även om en omedelbar utförsäljning inte står för dörren, har regeringen öppnat dörren för storfinansen. Med sig till LKAB tar Marcus Wallenberg kapitalets värsta traditioner av girighet.

År 2008 varslade Electrolux, där Marcus Wallenberg är styrelseordförande, 3 000 personer, samtidigt som vd (verkställande direktör) och åtta chefer fick dela på 64,5 miljoner kronor (Veckans Affärer den 21 jan 2009).
År 2011 har företaget rekryterat en ny vd: Hans lön är 800 000 kronor per månad, plus en engångspensionsinbetalning på 45 miljoner (!) kronor (SvD 101126).

Marcus Wallenberg är också styrelseordförande i Wallenberg­sfärens finansiella nav SEB. Även där har bonusarna fallit som manna från skyn: År 2009 var bonusavsättningarna högre än vinsten, till dess företaget tvingades backa p g a en opinionsstorm.
Men Wallenbergarna ger sig inte så lätt. I fjol ökade bonusutbetalningarna med 140 procent och i år blir utbetalningarna, som framförallt går till några få chefer och spekulanter, 1 680 miljoner kronor (Veckans Affärer den 4 februari). Faktum är att Marcus Wallenberg har utmärkt sig som något av en bonustaliban, till och med jämfört med övriga inom kapitalisteliten.
”Det är rent löjligt att se hur vissa vd:ar glorifieras och övervärderas” sa t ex Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam apropå Electrolux nya vd:s lön.

Från finansmarknadsminister Peter Norman och Marcus Wallenberg själv kan man nästan tro att det handlar om någon slags altruism.
Som en tvättäkta kapitalist gör dock Marcus Wallenberg inget som inte i slutändan ger ”avkastning”.

– Wallenberg får 570 000 kronor om året för att svinga ordförandeklubban. Dessutom är han ett steg närmare statens ­guldägg. Att högeralliansen vill rea ut LK­AB till svenska kapitalister råder det ingen tvekan om. Att de inte försöker ännu är av rent taktiska skäl – det finns viktigare och lättare uppgifter att ta sig an för Reinfeldt & Co för tillfället, säger Jonas Brännberg, RS Norrbottensdistriktsordförande och kommunfullmäktigeledamot i Luleå.

Med en troligt djup lågkonjunk­tur i annalkande och kapitalets främsta representanter vid rodret, måste både anställda, fackliga representanter och de som drabbas av gruvbrytningens expansion förbereda sig för hårda strider.
LKAB-ledningen, uppbackade av högerregeringen, kommer göra allt för att arbetarna ska betala krisen.

RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!