Wallenbergimperiets vinst – 100 miljarder

2006-09-12 22:26:45
”Förra året var Wallenbergföretagens bästa någonsin med vinster på runt hundra miljarder för de företag man har intressen i. Men trots det skapades få nya jobb i Sverige inom de bolagen”, skrev Dagens Nyheter i söndags.

Wallenbergföretagens vinst på 100 miljarder kronor ska jämföras med att kommunernas totala kostnad för äldreomsorgen ligger på 80 miljarder kronor.
Vinsterna ger Wallenbergfamiljen åtskilliga miljarder i aktieutdelning. Men det blir inga nya jobb.

Bara vinster – inga jobb

”För femtio år sedan kunde man säga att nu bygger vi en fabrik och då blir det så många arbetstillfällen, men i dag – med globaliseringen fungerar det inte så. Vi bygger och planerar inga fabriker på samma sätt. Och framför allt inte några som skapar en stor mängd arbetstillfällen”, mässade Jacob Wallenberg i Dagens Nyheter
Vinsterna används framför allt till omfattande utdelningar, aktieåterköp och för att stärka företagens kassor.
Och medan de rika blir allt rikare skryter Göran Persson om alla sina middagar med ledande företagschefer.
”Min relation till näringslivets toppar är god”, säger Persson.
Direktörerna håller säkert med.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!