Wellington och Mario vill ta protesten till Stockholm

2012-04-18 16:47:31
Offensiv träffade direkt efter demonstrationen Läkerolfabrikens stridbara fackordförande Wellington Ikuobase och huvudskyddsombud Mario Izquierdo, som är mycket nöjda med demonstrationen.

Wellington Ikuobase som av företaget anklagats för att ha hotat en tjänsteman, har fått tillbaka passerkortet, med beskedet att det nöjer sig med en ”erinran”.

– Jag har inte hotat någon, det var bara en upprörd diskussion. Vi har känt oss lurade och mått skitdåligt, säger han om portandet, som i sin tur ledde till att arbetarna i bitter protest gick hem på skärtorsdagen, säger han.
Wellington med 15 år i fabriken och Mario med 24 år på ­fabriken har sina rötter i Nigeria ­respektive Chile.
– Vem kunde tro att kapitalisterna i Sverige skulle börja uppträda som i våra hemländer? säger Mario Izquierdo.
Det en gång klassiska familjeföretaget Ahlgrens som har producerat Läkeroltabletter i Gävle sedan 1909 har på senare år bytt ägare och riskkapitalister i snitt vart sjätte år sedan 1985.
Wellington Ikuobase berättar om hur fackklubben har känt sig grundlurad av de nya ägarna, som de först såg positivt på.
– Det är sju veckor sedan Cloetta köpte upp koncernen Leaf och Läkerolfabriken och gav lugnande besked om att företagen kompletterade varandra. Bara tre veckor senare säger de att de ska lägga ned. Och det måste de ha vetat redan då.

345 anställda i Gävle, Alingsås och finska Aura förlorar jobbet om inte planerna på att flytta produktionen av bland annat Ahlgrens godisbilar, ”Sveriges mest sålda bil”, till Ljungsbro och Läkerol till Levice i låglönelandet Slovakien stoppas.
Av de 152 vid Läkerolfabriken i Gävle är 114 medlemmar i Livs.
– Det här är ekonomisk terrorism, säger Mario Izquierdo.
Än har inte planen att lägga ned Läkerolfabriken till årsskiftet 2014 förhandlats med facket, som nu tänker inkalla en löntagarkonsult och bekämpa förslaget att lägga ned den lönsamma fabriken hela vägen.
Hur ska ni agera efter dagens demonstration?
– Vi fortsätter med namn­insamlingen och har torgmöten ­varannan torsdag. Därefter siktar vi på 1 maj, som Vänsterpartiet lovat göra till en demonstration för Läkerolfabriken, och som den f d Transportbasen Hans Wahlström har lovat att tala om i S-tåget. Sedan vill vi gärna komma ned till Stockholm och demonstrera. Kan ni hjälpa till med en stöddemonstration? Då kommer vi med två bussar, lovar Wellington.
Det är en förfrågan som Nätverket Välfärd utan vinst på måndagen direkt nappade på genom att ansluta sig till Läkerolarbetarnas vänner.

En huvudaktör bakom affären är Nordic Capital, samma riskkapitalbolag som äger Capio och S:t Görans sjukhus. Affären är ett klipp för riskkapitalbolagen Nordic Capital och CVC, som tidigare ägde Leaf och kvarstår som storägare i nya Cloetta, tillsammans med Malfors Promotors, även efter samgåendet.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!