Wikileaks drar ner brallorna på USA-imperialismen

2010-12-17 20:12:55
Wikileaks har satt fokus på USA:s enorma militära och diplomatiska apparat runt om i världen. Det är ingen nyhet, men 250 000 hemliga dokument på Wikileaks är en kraftig bekräftelse på det. Presi- dent Obama har fördömt publiceringen och Sarah Palin kräver dödsstraff för landsförräderi.

USA har hundratusentals soldater på militärbaser i t ex Sydkorea, Japan och runt om i Europa. Nya militärbaser har tagits i bruk i Colombia i år. Det-ta utöver kriget i Afghanistan och ockupationen i Irak, med sammanlagt minst 150 000 soldater. Årets militärutgifter för USA-imperialismen uppgår till över 650 miljarder dollar (4 400 miljarder kronor), d v s betydligt större än hela Sveriges ekonomiska produktion under ett år. Syftet är att försvara USA-kapitalismens globala makt och profiter.
Krigsapparaten åtföljs av en en­orm diplomatisk stab. USA:s dagliga inblandning i inrikespolitiken överallt har fått stor uppmärksamhet i t ex Australien. Att ambassadernas rapporter, inte sällan oinsatta och med rejäla faktafel, nu blir offentliga har skakat Washington. USA har samlat sig till en motattack. Det är skälet till att kapitalistiska finansbolag som Paypal, Visa och Mastercard har stoppat pengar på väg till Wikileaks.
Bland det som kommit fram finns t ex nya rapporter om övergrepp mot fångar och civila i Irak. Andra dokument avslöjar att Israels regering in­nan Gazakriget 2009 tog kontakt med det palestinska styret på Västbanken och med Egypten för att fråga om dessa ville ta över Gaza efter kriget.

Wikileaks har även avslöjat den svenska regeringens nära samarbete med USA. ”Sverige har under flera år lämnat ut information om svenska medborgare till USA. Men de svenska myndigheterna har gjort allt för att hålla samarbetet hemligt”, sammanfattade Dokument Inifrån i Sveriges Television.
Enligt den amerikanska ambassaden i Stockholm ville USA ha ett offi-ciellt samarbete med Sverige. Bland annat ska USA hotat med att annars införa visumtvång för alla svenska resenärer till USA. De svenska tjänstemännen i regeringskansliet ville dock att allt skulle gå utanför protokollet.  Justitieminister Beatrice Ask har förnekat all kännedom om detta. SVT kunde emellertid visa hur president Bush år 2006 tackade statsminister Reinfeldt för samarbetet, men av ambassaden uppmanades att inte offentliggöra det.
Det svenska spioneriet för USA:s räkning ska ha gällt personer som har misstänkts för spioneri, men det finns också uppgifter om en mer allmän redovisning av det ökande antalet muslimer i Sverige. USA:s registrering av socialister och kommunister är sedan tidigare välkänd.
Många av dokumenten från Wikileaks handlar om kriget i Afghanistan. Sveriges försvarsminister citeras när  han säger att det inte är några problem med att delta i kriget under Na­tos ledning. Socialdemokraternas Mo- na Sahlin och Urban Ahlin har bett USA om hjälp för att påverka den svenska opinionen om Afghanistan.

Wikileaks publicering av läckta dokument är avslöjande och bra. Det är en demokratisk rättighet och skyldighet att publicera dokument som avslöjar hemlig diplomati och imperialism. Alla försök att stoppa Wikileaks eller att åtala de ansvariga måste fördömas. Det är inte Wikileaks som utsätter någon för fara – det är USA-imperialismen med dess krigsmaskin och multinationella företag.
Det betyder dock inte att socialister enligt principen ”min fiendes fien­de är min vän” stödjer Wikileaks okri- tiskt. Julian Assange har enligt medar-betare toppstyrt Wikileaks och varken han eller andra i Wikileaks erbjuder något program för vägen framåt. Det är också för tidigt att säga, som vissa försvarare av Wikileaks gör, att våldtäktsanklagelsen mot Assange är en USA-konstruktion. Detta trots att utredningen först lades ner och att tidpunkten sammanfaller med USA:s at- tacker mot Wikileaks. Det är samtidigt självklart att försvara Julian Assange mot varje hot om utvisning till USA.
Watergateaffärens avslöjanden i USA i början av 1970-talet skakade det politiska etablissemanget och fäll­de till sist president Nixon. Wikileaks har bekräftat framför allt USA-imperialismens roll i världen.
För att komma till roten med kapitalismens och imperialismens makt krävs en internationell kämpande arbetarrörelse med ett socialistiskt program. Utan alternativ kommer syste- mets utsugning och lögner att fortsät­ta.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!