Youth Fight for Education: Polisen bär ansvaret för våldsamheterna i London 9 december

2010-12-17 19:12:10
När det brittiska parlamentet förberedde sig för att rösta i fråga om en tredubbling av studentavgifterna onsdagen den 9 december, demonstrerade 35 000 för att försvara sin framtid. Till demonstrationen anslöt sig många fackligt aktiva och föräldrar.

Det var under skydd av massiva kedjor av kravallpolis, utrustade med piketbilar och hästar, som var fast be- slutna att krossa de unga som hade mod nog att stå upp mot dem, som parlamentsledamöterna röstade för att förstöra framtiden för ­majoriteten av de unga.

Skol- och collegeelever och universitetsstuderande har protesterat i flera veckor, ställda inför extremt hårdhänta poliser varenda gång.
Demonstrationsvägar som man kommit överens med polisen om har blockerats, unga har gripits och hållits i strikt förvar i timmar, under hån och provokationer.
Unga människor har trots allt det­ta fortsatt med fredliga protester, med stöd av sina familjer, från fackligt aktiva och allmänheten.
Den stora majoriteten av onsdagens demonstranter kastade inga föremål eller var inblandade i några an- dra våldsamheter, trots att de ställdes inför inringning och attacker från ridande polis och batongbeväpnade poliser. Många stundenter uttryckte helt riktigt åsikten att regeringen kan besegras med massaktioner, inte ge­nom att en minoritet kastar saker. Samtidigt lades helt korrekt skulden för scenerna utanför parlamentet där den hör hemma, hos regeringen och polisen.

Som en student uttryckte det: ”Vi har varit inringade i sex timmar, blivit angripna med polishästar och batonger, medan miljonärerna i rege- ringen tar av oss vår rätt till utbildning. Inte undra på att studenter känner sig frustrerade. Miljonärerna som äger pressen rapporterar om att vi är våldsamma, men i verkligheten ­håller en hel generation på att på ett våldsamt sätt berövas sin framtid.”
Polisen bär ansvaret för gårdagens våldsamheter, som kom efter timmar av provokativa polisingripan­den och att studenterna berövades sina demokratiska rättigheter.
Socialist Party och Youth Fight for Education, 9 december

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!