Ytligt och okritiskt om Persson ut i världen

2008-01-16 11:28:26
TV-PROGRAM
Titel: Ordförande Persson ut i världen (A Prime Minister – Ten Years Behind the Scenes).
Av: Erik Fichtelius och Kjell Tunegård.
SVT1 onsdagen den 9 januari 2008, kl 20:00.
Förra onsdagen visade SVT Erik Fichtelius och Kjell Tunegårds exportversion av dokumentärserien om förre statsministern Göran Persson. Denna gång handlade det om Persson ute i stora världen. I programmet sitter Persson mest lojt tillbakalutad i sin fåtölj och berättar. Slående är att hans kommentarer kring resorna mycket handlar om de olika ledarnas personligheter, något som förstärker det intryck jag alltid haft om Persson: att han är ganska ”grund” i många politiska frågor.

Nordkoreas diktator Kim Jung Il beskrivs som en liten farbror på höga klackar, lite klämkäck och ganska vardaglig. Tony Blair beskrivs som pojkaktig och lätt till sinnes. Tysklands Helmut Kohl sätter i sig två tallrikar med smör för att lugna ner sig under ett jobbigt EU-möte (rätt roligt beskrivet faktiskt!).
Mest nöjd verkar Persson vara med den högervridning som han (på egen hand – så framställs det) genomförde av socialdemokratins politik i Mellanöstern. Enligt Persson var det en ”befrielse” att få genomföra denna förändring. Kritiken mot Israels ockupation av palestinska områden försvann under Perssons tid vid makten.
Att en partiledare själv kan genomföra en sådan förändring av sitt partis politik är anmärkningsvärt, och skulle ha varit intressant att belysa. Problematiserande frågor lyser dock med sin frånvaro i programmet, något som gör inte bara Persson, utan hela programmet, ganska ytligt.
Stort utrymme ägnas åt när Sverige var ordförandeland i EU våren 2001. Detta beskrivs som Göran Perssons storhetstid, och öststatsutvidgningen beskrivs av Persson som en framgång för honom personligen.

Inte ett ord om kritiken

De stora protesterna utanför ministermötet i juni 2001 i Göteborg reduceras av Erik Fichtelius till ett gäng stenkastande huliganer. Inte ett ord om alla de tiotusentals fredliga demonstranter som dominerade, inte en fråga till Persson om den kritik som fanns mot polisens våld och övergrepp.
Att Erik Fichtelius inte vill stöta sig med maktens representanter är tydligt.

Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!