Zimmerman frikänd – det rasistiska systemet är skyldigt

2013-07-16 09:12:14
– Hur många fler Trayvon kommer att dödas och hur många fler Zimmermans kommer att gå fria innan något görs? 
Det frågar Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA) efter domen den 13 juli där George Zimmerman frikändes för dödsskjutningen av den svarta tonåringen Trayvon Martin i Florida i februari 2012.

Här är Socialist Alternatives uttalande i sin hehet:

”En svart man dödas var 28:e timme i USA av polisen eller självutnämnda ”medborgarvakter”. En sak som är säker bortom skuggan av ett tvivel är att vi inte kan förlita oss på domstolar eller det amerikanska rättsväsendet som helhet. Bara vi har styrkan till att förändra någonting.
I själva verket var den enda anledningen till att George Zimmerman ens ställdes inför rätta de massiva protester som uppstod förra året när nyheten spreds om mordet på Trayvon Martin. Vi måste nu vända upprördheten över domslutet till massaktioner. Det är dags att bygga en ny social rörelse som utmanar den inrotade rasismen och ojämlikheten i vårt samhälle.

Trayvon dödades inte en gång utan två gånger, först av Zimmerman och sedan under dennes rättegång. Denna gång var det ett karaktärsmord, där verkligheten var vänd upp och ner och där man gjorde Trayvon till angriparen och Zimmerman till offret. De använde sig av rasfördomar om den afro-amerikanska "kriminaliteten", förevigat av massmedia sedan slaveriet och Jim Crow.
Denna systematiskt odlade bilden av svarta människor i Amerika, med upprätthållandet av rädsla, misstro och negativa stereotyper, är nödvändigt för att det rådande förtryckande systemet ska existera. Det hindrar vanliga människor av alla etniciteter från att sätta sina meningsskiljaktigheter åt sidan och vända sin ilska mot Wall Street, företagspolitiker och den styrande eliten som helhet. 
De är de värsta brottslingarna i vårt samhälle som går fria, de som införskaffat ofattbara rikedomar genom att utnyttja resten av oss och upprätthålla sin makt genom att splittra oss.

Det är därför Malcolm X en gång sa "du kan inte ha kapitalism utan rasism." Det är en söndra och härska-strategi eliten använder sig av för att vi ska skylla på varandra i stället för på dem. Rasism har byggts in i själva strukturen av den amerikanska kapitalismen ända sedan slaveriets och Jim Crows tid fram till idag. Om vi vill bekämpa rasismen måste vi ta oss an hela systemet!
Hängande över denna dom är skuggorna av Los Angeles-upploppen och Cincinnati-upploppen. Men sådana explosiva händelser ger bara storföretagen och deras polis, fängelser och övervakningsanordningar tillåtelsen att gå på offensiven mot arbetare och ungdomar, särskilt färgade ungdomar. Vad som verkligen sätter skräck i den styrande eliten är inte ett upplopp utan en stark rörelse med djärva krav, massorganisationer och ett kämpande ledarskap.

Den fråga som står inför oss är: kommer vi att se en repris av händelserna i LA eller Cincinnati, eller kan vi omdirigera denna motiverade ilska till en kraftfull rörelse för frigörelse? Vi måste hålla i minnet att dödandet av Emmett Till 1955 blev inspirationen för medborgarrättsrörelsen. I augusti är det 50-årsdagen av marschen 1963 i Washington för jobb och frihet. Det är nu dags att bygga oberoende samhällsorganisationer som kan slå tillbaka mot ras- och klassförtryck som organiserar sig kvarter för kvarter, skola för skola, stad för stad som förenar sig över hela landet.
Vi måste göra Trayvonfallet till vårt stridsrop för att resa oss för rättvisa och jämlikhet i syfte att avveckla hela systemet av amerikansk kapitalism och rasism och kämpa för en socialistisk framtid.”

Socialist Alternatives program mot polisvåld, utomrättsligt våld och rasism ▼

  • Upphäv de rasistiska "Stand Your Ground"-lagarna.
  • Stoppa det rasistiska kriget mot droger. Släpp alla som dömts för ringa narkotikabrott från fängelset.
  • Stoppa polisvåld, rasprofilering och andra rasistiska metoder såsom "stoppa och visitera".
  • Skapa demokratiskt valda översynsstyrelser med makt att övervaka brottsbekämpning och allmänhetens säkerhet, med rätt att återkalla tjänstemän.
  • Investera i fritids-och samlingslokaler för ungdomar, arbetsträning och arbeten med lön som går att leva på, inte fängelser eller fångläger!
  • Avskaffa massarbetslöshet, fattigdom och ojämlikhet vilka är grunden för de flesta brott. Skapa anständiga jobb med löner det går att leva på för alla genom ett massivt program för uppbyggnad av offentliga sektorn och statligt finansierad utbildning, hälsovård och sociala tjänster.
  • Ingen tillit till det Demokratiska partiet, som knappt gjort något för att utmana status quo av ojämlikhet och rasism i Amerika. Vi måste bygga vår egen politiska röst, oberoende av storföretagen och dess två politiska partier.
  • Bygg en rörelse som kan utmana kapitalismen, som baseras på ojämlikhet och rasism. Kämpa för en socialistisk framtid med frihet, jämlikhet och en allmän välfärd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!