Försvara Kshama Sawant

Högern vill odemokratiskt avsätta Kshama Sawant, men en enorm försvarskampanj tar återigen fajten (Foto: CC).

av Bia Lacombe, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Näringslivet och högern är rasande över den påverkan som socialistisk politik har i Seattle och gör nu allt för att försöka bli av med fullmäktigeledamoten Kshama Sawant (medlem i Socialist Alternative) från stadsfullmäktige med en återkallelsekampanj.

Kampanjen mot Kshama Sawant kommer bara månader efter att Kshama och en gräsrotsrörelse i Seattle vann Amazon Tax, en skatt på de 500 största företagen i Seattle som innebär 210-240 miljoner dollar extra om året. Det ska användas till att skapa tiotusentals gröna fackliga jobb genom bygget av billiga allmännyttiga bostäder.Denna enorma seger innebär att 2 miljarder dollar går från storföretagens händer till arbetarnas behov de kommande tio åren.
I över sju år har Kshama Sawants socialistiska stadsfullmäktigekontor visat vad det innebär att kompromisslöst stå på det vanliga folkets sida som en vald representant. Kshamas unika approach i bygget av rörelser har lett till historiska segrar som 15 dollar i timmen i minimilön, hyresgästrättigheter som vintervräkningsförbud samt att som först i landet förbjuda vapen för kontroll av folkmassor som under Justice for George Floyd-protesterna i somras.

Då Kshama bara är en av nio ledamöter förlitar hon sig inte på lagändringar eller kompromisser med Demokraternas ledamöter och näringslivsintressen.
Hon vänder sig till arbetarklassen, ungdomar och progressiva organisationer i Seattle och arbetar med dem för att organisera sina arbetsplatser, skolor och bostadsområden. Att de ska ta sig till stadshuset och kräva det som krävs, inte bara vad som är acceptabelt för det politiska etablissemanget.
Det är så som hon, som ensam ledamot, har kunnat driva igenom sådana historiska segrar.
Denna återkallelsekampanj (som handlar om att försöka ogiltigförklara Kshama Sawants seger via rättslig väg för att tvinga henne att lämna posten) är ett försök att dra tillbaka alla dessa vinningar och knuffa Seattles politik åt höger. Det är den senaste i en rad attacker från högern och näringslivet, och de kommer att öka i styrka och frekvens när vi kämpar och vinner ännu fler segrar, och mer resurser, för arbetare i Seattle.

För mindre än ett år sedan försökte Jeff Bezos, näringslivet och högern att köpa stadsfullmäktige i valet och lade miljontals dollar på att stödja näringslivsbackade kandidater runtom i staden. Våra volontärer organiserade sig, byggde gräsrotskampanjer och knackade på över 120 000 dörrar för att besegra världens rikaste man.
Medan den härskande klassen trodde att de hade besegrat Kshama och rörelsens första försök att vinna Amazon Tax 2018 återvaldes Kshama 2019 och gick vidare med att få igenom en andra skatt på storföretagen som var fyra gånger större än den första.
Efter att den härskande klassen tre gånger om har misslyckats i att besegra Kshama genom val försöker de nu använda sig av domstolar för att bli av med henne genom ett odemokratiskt återkallelseförsök.
Segrarna vi har vunnit i Seattle har förändrat livet för ett oräkneligt antal människor och gett kraftfulla exempel som om och om igen har spridit sig till resten av landet. Det har lyft arbetarnas självförtroende: att vi kan kämpa för och vinna ett alternativ till den misär och brutalitet som livet under kapitalismen innebär.
De exemplen är ett större hot mot den härskande klassen än någon enskild seger som vi har vunnit, och de kommer att göra allt de kan för att försöka krossa det självförtroende som Kshama inspirerar våra rörelser med.

Vi kan förvänta oss en tsunami av näringslivspengar i denna kamp mot oss samt en uppsjö av mediapropaganda. Återkallelsekampanjen har redan samlat in 123 000 dollar. 50 000 dollar av dessa är anonyma, men de som uppger vilket jobb de har avslöjar intressena: vd, riskkapitalist, investmentbankir och ekonomisk rådgivare. Det är igen ett försök från de superrika högerdonatorerna att försöka köpa valdistrikt 3:s fullmäktigeplats.
Domstolarna, likt polisen, är inga vänner till arbetare. King Country Superior Court har inte avslagit återkallelsekampanjen, och Kshama kommer inte att ges en chans att framför rätten försvara sig mot påståendena.
Redan har media gått på offensiven med artiklar om att Kshama uppmuntrar till våld och laglöshet för att hon stod på samma sida som de fredliga Justice for George Floyd-protesterna. Bland annat har Seattle Times försökt likställa Ksha­ma och BLM-rörelsens fredliga protester i borgmästare Durkans bostadsområde (ett av återkallelse­åtalen) med den våldsamma högerextremistiska komplotten att kidnappa delstaten Michigans guvernör.
Det media inte nämner är att dessa massprotester har varit överväldigande fredliga i hela landet och haft en kraftfull påverkan i att trycka tillbaka rasismen under Trump-eran.

Kshama Solidarity Campaign växer hela tiden och har de första sex veckorna samlat in 110 000 dollar, med över 1 200 donatorer från arbetar- och medelklass. Vår kampanj kräver inställda hyror för de som har förlorat sin inkomst på grund av pandemin, en socialistisk Green New Deal och stopp på fossila bränsleutsläpp till 2030 samt tusentals välbetalda fackansluta jobb.
Vi kräver också en vald översynsstyrelse av polisen med makt att anställa och avskeda poliser samt bestämma departementens policyer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content