Polen: Tiotusentals i dagliga protester mot inskränkt aborträtt

Det är en massrörelse för rätten till abort mot de nya attackerna (Foto: Alternatywa Socjalistyczna).

av Offensiv

Sedan den polska författningsdomstolen beslutade att barbariskt inskränka aborträtten ännu mer i Polen, som redan innan hade bland de strängaste reglerna i hela Europa, har kvinnokampen återigen exploderat. Tiotusentals har sedan i torsdags protesterat varje dag i Polen, och solidaritetsprotester har ägt rum på flera platser globalt.

Beslutet att förbjuda abort vid fosterskador innebär att det endast är möjligt att genomföra en abort om kvinnan har utsatts för incest, våldtäkt eller om kvinnans liv är i fara. Men även då kan det vara extremt svårt på grund av det konservativa högerstyret och katolska kyrkans starka inflytande i landet.
Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Polen, Alternatywa Socjalistyczna, deltar fullt ut i protesterna för att lyfta kvinnokampen och länka samman den med kampen mot högerregeringen och hela det kapitalistiska systemet som kvinnoförtrycket är beroende av. Så länge systemet är intakt är alla rättigheter och positiva reformer hotade. Vi tar kamp för kvinnors rätt att själv välja, rätten till sin egen kropp och för fullständiga reproduktiva rättigheter.

På onsdagen den 28 oktober ska en skolstrejk äga rum i landet mot beslutet, där Alternatywa Socjalistyczna uppmanar alla elever att delta. 
I Belgien, Irland, USA och fler länder har också våra systerpartier organiserat solidaritetsprotester. Den polska kvinnokampen har ett starkt stöd internationellt. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content