Rättvisepartiet Socialisternas Kongress 2019

av Offensivs reportrar

Ett axplock av kongressdeltagarna (foto: Natalia Medina).

I helgen samlades Rättvisepartiet Socialisterna (RS) till kongress för att diskutera det oroliga världsläget och den globala kampen, ett Sverige i brytningstid, socialistisk feminism och hur bygga RS. Det var en kongress präglad av allvar och optimism. 100 000 kronor samlades in till partiets kampfond. 

”Ett myller av rörelser”

– En era av instabilitet tar sin början, sa Jonas Brännberg när han inledde punkten om Sverige och beskrev de närmaste månaderna som en tid av begynnande myller av rörelser och protester, där  ”saker och ting händer väldigt fort”.
Han gav som färska exempel  förra helgens (den 30-31 mars) stormöten i Stockholm och Göteborg samt lördagens stora demonstration mot skolnedskärningar i Luleå.
– De gamla institutionernas och partiernas oförmåga att lösa några problem blir alltmer uppenbar, sa Jonas och varnade för en ny ekonomisk kris likt den 2008-2009 i och med det växande skuldberget och resursbristen i kommuner och landsting. 
Dessa kriser pressar fram medvetenheten och då måste RS finnas där och föra fram våra krav, i samarbete med alla andra som vill föra kampen framåt. 

I den efterföljande diskussionen talade bland andra Petri Myllykoski, aktiv i Kommunal i Stockholm, om hur den nya anti-strejklagen designades specifikt för att sätta dit Hamnarbetarna, men som regeringen även efter hamnstrejken vill driva igenom. 
David Lindqvist från Borås tog upp om vårdkrisen med minskande antal vårdplatser på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, patienter som skickas hem direkt efter operationer istället för inläggning. Som svar på detta ska en vårdmanifestation hållas på 1 maj. På samma tema talade också Stefan Lundqvist från Timrå, som berättade om vårdkampen i Västernorrland där BB-ockupationen i Sollefteå fortfarande, efter två år, är ett praktexempel på ett välorganiserat nätverk.
Anders Wemmert från Lund rapporterade om ett södra Sverige där SD nu styr i flera kommuner. Han talade också om hur ensamkommande unga tvingas bo i husvagnar på en åker utan tillgång till vatten och avlopp, samt att landstingsskatten höjdes för att öka privatiseringarna i vården. Han gav också exempel på positiva rörelser, såsom klimatstrejken i Lund med 2 000 deltagare, protester mot vårdpolitiken och gruvbrytning på Österlen samt Hamnarbetarförbundets strejk. 
Liv Shange Moyo talade om läget idag, där lokala kampfrågor kan dyka upp och sedan växa till riksfrågor, med grunden i att när det ”går bra för Sverige” betyder det att en liten elit blivit ännu rikare.
Sigbritt Herbert från jämtländska Pilgrimstad berättade om sina egna erfarenheter av den svenska flyktingpolitiken. Hon nämnde hur det är många kvinnor som är i fronten för kampen, de som i egenskap av jobb som lärare och läkare träffar flyktingungdomar varje dag och bevittnar deras vardag. 
Arne Johansson avrundade punkten. Han började med att betona att det är sociala strider och gränsöverskridande opposition som formar alternativet till storkapitalets EU. 
Arne förutsåg också hårda strider i glesbygden och över hela Sverige, som är ett land som slits isär av växande klyftor.
Han avslutade med att tala om det ekonomiska läget i Sverige med negativa räntor, stigande aktiekurser, privatisering av vården och skolan, bankerna som bara göder spekulation, vinstmaskinen som är bostadsmarknaden idag och det motstånd som det väcker. 

Sammanfattningsvis var det en väldigt bra diskussion med en stor mängd frågor och viktiga poänger, slutsatser, analyser och krav. Stämningen var allvarlig men också kamratlig och hoppfull, med tydliga frågor och kamper att fortsätta driva.
Vilgot Karlsson


Så bygger vi RS 2019

Raymond Stokki, RS Boden (foto: Natalia Medina).

”Vi är för få!” Det konstaterade Mattias Bernhardsson när han började sin inledning på kongressens sista punkt. Sedan 1990-talet har RS roll och tyngd ökat, men partiet har inte vuxit i samma takt. Fler nya medlemmar behövs för att verkligen få partiet att växa ikapp sin arbetsbörda.

RS rekryterar redan en hel del medlemmar varje år, men för att behålla fler föreslås till exempel mer diskussioner i mindre grupper på möten för att låta alla få en chans att komma till tals, liksom diskussioner i anslutning till aktiviteter. Viktigt är att nya medlemmar får ansvar och verkligen blir med i såväl partiets utåtriktade verksamhet som inre liv.
En av de viktigaste uppgifterna blir att värva nästa generations ungdomar till den socialistiska kampen och en viktig väg dit är via klimatrörelsen. Klimatdemonstrationerna den 15 mars var världens hittills största ungdomsaktion.
Andra viktiga frågor RS deltar i och behöver värva medlemmar ur är bland annat arbetsplatskamp, fackligt arbete och bostadskamp.
Mattias gick igenom verkställande utskottets förslag till inriktning för partibygget med alla dess aspekter – till exempel hur vi deltar i och samlar nätverk, hur vi stärker vårt fackliga arbete, hur vi får partiets ekonomi att gå ihop, hur vi får ut våra idéer genom Offensiv och hemsidan.

I diskussionen som följde gjordes många inlägg. Vissa fokuserade på hur arbetet med partibygget ser ut i olika föreningar, bland andra i Mellannorrland, Norrbotten och Skåne. Erfarenheter av fackligt arbete, till exempel mot sexuella trakasserier, togs upp liksom vikten av kampen för flyktingar och asylsökande. 
En kamrat som bor på flyktingförläggning berättade med sina egna ord om hur det är att komma till Sverige som asylsökande och den process som tar åratal. 

Avslutade gjorde Kristofer Lundberg med att beskriva vikten av långsiktigheten och uthålligheten som krävs i kampen för en socialistisk framtid. Framgångarna som vunnits i bostadskampen togs upp.
Med tanke på temat var det glädjande att vi på denna kongress hade tre nya partiföreningar med: Uppsala, Västerås och Boden.
Lars Bjersing


Åhörare (foto: Natalia Medina)

Utöver partibygge och svenska perspektiv diskuterades världen som första punkt i traditionsenlig anda.
Klimatfrågan – en ödesfråga för planeten – och de växande klimatprotesterna tillsammans med den globala kvinnokampen dominerande. Men även de massdemonstrationer i Nordafrika som nu har störtat Algeriets president Bouteflika togs upp. 

Många andra proteströrelser har skakat makthavarna det senaste året: Aborträttskampen på Irland, de omfattande lärarstrejkerna i USA och Iran, massdemonstrationer mot Bolsonaro i Brasilien, Gula Västarnas revolt i Frankrike med mycket mera.
Dessutom nämndes att världsekonomin håller på att vända nedåt och det kommer att följas av ännu hårdare attacker mot arbetare och fattiga, vilket oundvikligen föder nya, massiva revolter underifrån. 
Även en särskild punkt om vikten av socialistisk feminism i alla kampfrågor RS driver hölls.
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content