Supervalår stundar för Socialist Party på Irland

Över 160 deltog på Socialist Partys kongress den 3-5 februari (Foto: Socialist Party).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 3-5 februari hölls den nationella konferensen för Socialist Party på Irland. Socialist Party är Socialistiskt Alternativs systerparti och den irländska sektionen av International Socialist Alternative (ISA).

Över 160 deltagare, varav 46 var där för första gången, hade samlats för att delta under den 2,5 dagar långa konferensen som bestod av ett kompakt schema av internationella och riksomfattande perspektivdiskussioner, fackliga och ungdomsseminarier, partibygge samt val av en ny partistyrelse.
Det är omöjligt att återge exakt allt som diskuterades och beslutades under konferensen, men det står klart att partiet har blicken riktad mot framtiden. Här är några nedslag från den energifyllda och ambitiösa konferensen.

VALÅR
År 2024 är ett supervalår som kommer att innefatta både lokalval samtidigt som Europaparlamentsvalet äger rum den 6-9 juni och med största sannolikhet även allmänna val till det irländska parlamentet. Allra senast måste parlamentsvalet hållas innan mars år 2025, men det är troligt att det nuvarande parlamentet upplöses och ett nytt val annonseras till hösten 2024.
Socialist Party har för tillfället en parlamentsledamot, Mick Barry från Cork, samt två lokala stadsfullmäktigeledamöter, Brian McCarthy i nordvästra Cork och Leah Whelan i södra Dublin. Målet är såklart att de återväljs, men också att återigen kämpa för att Ruth Coppinger ska få tillbaka sin plats i parlamentet. Även nykomlingen Aoife Coppinger ställer upp i valkretsen Ongar, en förort till Dublin. Det kommer att kräva alla krafter som finns för att försvara Socialist Partys kandidater och använda valkampanjen som en massdialog om behovet av ett socialistiskt, kämpande arbetarparti.

NORDIRLAND
Den 18 januari strejkade över 150 000 arbetare, främst offentliganställda, i Nordirland. Det var kulmen på en våg av strejker under 2023 från bland annat skolpersonal, vård- och omsorgsanställda samt transportarbetare. I varje hushåll i Nordirland bor minst en person som har deltagit i en strejk de senaste 2 åren.
Huvudkravet var en kamp för lönehöjningar, något som har lagts på is då den nordirländska församlingen (den lokala regeringen, ”Stormont” i folkmun) inte har kunnat träffas på nästan två år på grund av en bojkott från lojalistpartiet DUP.
Men strax innan konferensens start rapporterades det att Stormont åter har samlats, ett direkt resultat av protester och missnöje.
I det nya regeringsavtalet finns en skrivelse som kan leda till ökad sekterism, där en folkomröstning om ett eventuellt enande av Irland inte kommer att ske på flera årtionden. Socialist Party fortsätter kämpa för att ena arbetarklassen och motverka splittring och sekteristiskt våld.

EXTREMHÖGERN
Den 23 november skakades centrala Dublin av ett rasistiskt upplopp. Extremhögern hade utnyttjat ett uppmärksammat knivdåd där fem personer skadades för att uppvigla och hetsa mot invandrare och flyktingar. Under året har rasismen tagit upp allt mer plats på gatorna i form av protester utanför flyktingboenden (verkliga eller misstänkta), brandattentat och misshandel. Extremhögern skyller den rådande bostadskrisen på flyktingmottagandet, och argumenterar för att bostäder borde gå till irländska medborgare.
Socialist Party organiserar antirasistiska protester och nätverk, och påpekar att minst 20 procent av Irlands parlamentsledamöter är hyresvärdar eller fastighetsägare. Antirasismen kommer att spela en viktig roll både i och vid sidan av valkampanjerna, både till försvar av asylrätten och mot vardagsrasismen mot det irländska resandefolket.

PALESTINA
Palestinaprotesterna har samlat tusentals i mer än 15 veckor i sträck, över hela Irland. Det är en energifylld och ilsken rörelse, som protesterar både mot Israels bombningar och ockupation, och mot den irländska regeringens ovilja att ta ställning.
Socialist Party är med och organiserar protester på många ställen, inklusive på en handfull universitet, där de ofta behöver kämpa mot den lokala byråkratin som vill upprätthålla en fasad av ”opartiskhet”.

Socialist Party samlar kraft och riktar in sig på ett år av utmaningar och politisk förvirring, men också ett år av möjligheter och kamp. Efter flera dagars diskussioner och beslut fanns det en iver att ta till handling och sätta teorin i praktiken, inte minst hos de många ungdomar som har värvats till partiet det senaste året.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content