Unga Socialister: Socialistiskt Alternativs ungdomsorganisering

Gå med i kampen mot kapitalismen!

Vilka är vi?

Unga Socialister är Socialistiskt Alternativs (fd Rättvisepartiet Socialisterna) ungdomsorganisering, ett sätt för unga att samlas, lära sig, diskutera och organisera kamp mot kapitalismen. Vi är en del av en större international (ISA) med systerpartier i över 30 länder som kämpar för ett rättvist och hållbart samhälle. Kapitalismen är global och därför måste socialismen också vara det. Vår alternativ är en socialistisk värld utan kapitalism, imperialism, miljöförstöring och förtryck!

Demokratisk Socialism

Kapitalismens inbyggda vinstjakt och utsugning förstör vår framtid. I socialismen är det de som jobbar som bestämmer över sin egen arbetsplats, och alla är med och bestämmer demokratiskt över samhällets resurser. Storföretagen och bankerna ska ägas av alla gemensamt och kontrolleras underifrån.

Det behövs en helomställning av samhället med akuta åtgärder och planering för att ge välfärd och rättvisa åt alla.

Klimatet

Kapitalismen är orsaken bakom klimatförändringarna. Vinstintresset gör att oljebolagen fortsätter att expandera medan politiker sitter i toppmöten och beslutar om klimatmål som storföretagen kan köpa sig fria från eller ignorera. En superrik minoritet har bidragit till de största utsläppen vilket har lett till klimatkatastrofer och även spridningen av COVID-19, som drabbar de allra fattigaste allra mest.

Kapitalismen kommer aldrig att lösa klimatkrisen utan hindrar den nödvändiga utvecklingen. Det behövs masskamp och strejker för att stoppa den här onda spiralen. Vi måste gemensamt ta kontroll över produktionsmedlen och naturresurserna och demokratiskt bestämma över vår egen framtid! Vi har deltagit på alla skolstrejker för klimatet och även blockerat Preem och Swedbanks huvudkontor mot skövlingen av Amazonas och oljeindustrin.

Antirasism och Feminism

Kapitalismen går hand i hand med alla former av förtryck, inklusive rasism, sexism, transfobi, heteronorm och funkofobi. Unga Socialister organiserar konkret kamp som t ex skolstrejker mot utvisningar och aktionsgrupper mot sexuella trakasserier. Vi har arrangerat manifestationer mot svensk vapenexport, demonstrerar mot nazister runt om i landet, och visat solidaritet med Black Lives Matter i USA medkoppling till den strukturella rasismen i Sverige.

Under kapitalismen kommer rasism och sexism alltid att frodas, så vi måste krossa det systemet och skapa bättre förutsättningar för att bli helt fria från alla former av förtryck och skadliga normer.

Skola & välfärd

Skola för alla! Vi kämpar för resurser till skolor efter behov, inte nedskärningar och sammanslagningar för att få pengarna att räcka. Vinstintressen och privatiseringar har lett till en otrolig ojämställdhet mellan olika skolor, och medan kapitalister kan driva friskolor som om de vore vilket företag som helst drabbas elever och lärare i kommunala skolor av nedskärningar och nedläggningar. Det behövs satsningar på skolsystemet, och hela välfärden för den delen! Alla har rätt till en bra utbildning, oavsett var man bor.

Jobb & bostad

Gigg-ekonomin blomstrar, sms-anställningar, timanställningar och osäkerhet ökar på arbetsmarknaden. Samtidigt är bostadsmarknaden hopplös och helt fokuserad på vinst istället för människors rätt till tak över huvudet. Kötiderna är ofattbart långa, och unga tvingas bo kvar hemma eller sova hos kompisar. Men det behöver inte vara så. Det behövs kollektiv kamp mot högerpolitikens avregleringar, för fler trygga jobb utan möjlighet för arbetsgivare att utnyttja arbetare för slavlöner, i synnerhet ungdomar, nyanlända, papperslösa och kvinnor. Facken måste bli större och starkare, växa underifrån utan toppstyre. Det behövs fler billiga, klimatsmarta hyresrätter istället för att blåsa upp bostadsbubblan med bostadsrätter som ingen har råd att bo i. Bygg efter behoven, inte vinstintresset! Därför deltar Unga Socialister i hyres- och arbetarkampen.

Gå med i Unga Socialister!

Hör av dig till oss om du vill gå med eller är intresserad av att veta mer, så kan vi träffas och berätta mer om vad vi gör och vad vi står för.

Vi har politiska möten varje vecka med olika teman, aktiviteter varje helg, regelbundna fikaträffar, studiedagar, aktioner och manifestationer!

Skip to content