1 maj Borås: Manifestation för vården

av RS Borås

Boråsare har fått nog av vårdslakten (Foto: Timo Söderlund).

Årets 1 maj i Borås kommer inte att bli som den brukar. För första gången på många år står en enskild sakfråga i centrum: vården i Västra Götalands-regionen. Initiativtagare är Timo Söderlund, som själv är patient och länge har haft ett brinnande engagemang i dessa frågor.

Bakgrunden är den situation som vården befinner sig i. Både personal och patienter har drabbats då regionens politiker under lång tid vägrat skjuta till nödvändiga resurser, utan istället skurit ner. Det som för många blev droppen var när förslaget om att avskriva Södra Älvsborgs sjukhus gamla skulder på 249 miljoner kronor fälldes i regionstyrelsen (men gick nyss igenom i regionfullmäktige). 
Det är positivt att SÄS på så vis tillåtits att börja om på ny kula. Men eftersom regionen vägrar budgetera för de verkliga behoven, kommer underskotten snabbt att skjuta i höjden igen.

Den 18 april kunde Borås Tidning rapportera om ett nytt sparprogram som sjukhusledningen för SÄS tagit fram. Det handlar om ett 50-tal konkreta sparförslag. Bland annat barn- och ungdomsmottagningarna i Alingsås och Lerum läggs ner, samt hudbehandlingsenheterna i Alingsås och Skene. Antikoagulationsenheten i Borås läggs ner. Men trots dessa besparingar, och ytterligare cirka 50 åtgärder, uppskattas besparingarna bara att uppgå till en tiondel av de 100 miljoner som behöver sparas. 
En annan åtgärd är att försöka lägga beslag på mer regionala kökortningspengar. Detta genom att åta sig fler enklare operationer som exempelvis ögoninjektioner och ortopediska ingrepp, eftersom avslutade behandlingar premieras med pengar. Således kommer patienter med mindre allvarliga åkommor prioriteras över patienter med svårare åkommor – allt för ekonomins skull. 

Manifestationen börjar kl 10.00 på Stora torget. Politiska partier och fackförbund har bjudits in att delta. I skrivande stund (torsdag 25 april) är det Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som har tackat ja till inbjudan att vara med.
För första gången kommer Sverigedemokraterna att anordna ett event på Första maj i Borås. Att ett arbetarfientligt, högerextremt rasistparti arrangerar ett stormöte på självaste 1 maj, arbetarnas högtidsdag, är förstås provocerande, och kan mycket väl påverka hela första maj-firandet i Borås.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!