1 maj: Demonstrera för tågvärdarna

Slut upp för arbetsvillkor, säkerhet och trygghet – för tågvärdarna kvar på pendeln – på 1 maj (Foto: Natalia Medina).

av Susann Högye-Bäckman, medlem i Socialistiskt Alternativ och fackligt aktiv // Artikel i Offensiv

Det har pågått en lokförarstrejk i Stockholm. I tre dagar vägrade majoriteten av MTR:s anställda lokförare, på pendeln, att köra tågen för att protestera mot de säkerhetsrisker som de står inför i och med beslutet om ensamarbete som MTR och Trafiknämnden i Region Stockholm har arbetat fram.

Att ett kamerasystem ska ersätta tågvärdarna är att förlöjliga en hel yrkeskår. Självklart kan en förare öppna och stänga dörrar via monitorer. Om de nu hade fungerat som de ska. Sanningen är att bilderna ofta är dåliga. De klarar inte vinterväder eller stark sol, och de visar inte mer än precis vid dörrarna på tåget, vilket gör att man inte har koll på vad som händer på resten av plattformen.
Sen finns det ju andra arbetsuppgifter för en tågvärd än dörröppning. Man efterkonstruerar med nya funktioner för att lösa andra av tågvärdens uppgifter. Fler servicevärdar. Fantastiskt med synlig personal.
Det har blivit trafikregionråd Anton Fenderts (MP) mantra, och det är naturligtvis inget fel i det. Frågan är vad en servicevärd i Sundbyberg gör för att hjälpa en lokförare med dörrproblem i Stuvsta. Hur försenat blir tåget när föraren måste lösa allt själv?

En tjänst ska bidra med service på plattform, en annan för rampservice på obemannade stationer, vilket ändå gör en spontan resa för en rullstolsburen näst intill omöjlig. Planera din resa och beställ rampservice i god tid eller riskera att missa mer än ett tåg. Ren diskriminering.
En tredje, bilburen roll ska kunna hjälpa till på plats när något händer. Framme på 15-30 minuter i bästa fall. Perfekt vid en påkörningsolycka och för en förare i chock. Så hur har man tänkt att tjäna alla dessa pengar med all ny personal? Vem betalar detta? MTR? Nej, SL. Med skattepengar. Så visst finns här pengar att tjäna. För MTR.

Det är hög tid att få bort ett så pass arbetarfientligt företag som MTR från svensk arbetsmarknad.

Har detta med strejken att göra? Absolut, i allra högsta grad. I två års tid har personalen lyft riskerna med ensambemanning och hur det går helt emot allt säkerhetstänkande som svensk järnväg alltid har stått för och bygger på. Förarna vill ha kvar tågvärdarna ombord, och det är ju knappast en extrem önskan.
Man vill inte ha mer än vad man redan har. Ett arbetssätt som har tagits fram just på grund av säkerhet; två ombord, i säkerhetstjänst. Med utbildning i hjärt-lungräddning, vistelse i spår och evakuering.
Man står inte och skriker om högre lön och fler semesterdagar. Man vill kunna utföra sitt arbete säkert, just som utbildningen till lokförare kräver. Detta har inte varit en lyxstrejk. Det har varit och är ett rop på hjälp. Ett försök till att få någon ansvarig att lyssna.
Genom urusla upphandlingar har man förstört en hel bransch som alltid har byggt på säkerhet och yrkesstolthet.

Man kan tycka vad man vill om en icke fackligt organiserad strejk, men att kalla den oorganiserad är en lögn. Strejken tycks ha varit mycket välorganiserad.
Som fackligt förtroendevald får jag inte stå upp för olovliga stridsåtgärder, som det heter, men det är inte för inte som ett av Seko:s avtalskrav är ”minst två ombord, med säkerhetstjänst, på resandetåg”.
Våra avtal löper ut i månadsskiftet april/maj och därefter kan Seko utlysa strejk om man inte får igenom sina krav. Det känns varmt i hjärtat av förhoppning, och jag hoppas att tågföretagen känner av vibbarna.
MTR gör det troligast inte. De hävdar fortfarande att många förare är nöjda med utvecklingen, att de har gott samarbete med facken och mörkar fortfarande de egentliga siffrorna angående personalbristen. De har dessutom stämt alla strejkande förare till Arbetsdomstolen. Snart inser nog MTR också problemen med trafiken som kommer att uppstå när alla förare måste infinna sig i rätten. På samma dag!
Det är hög tid att få bort ett så pass arbetarfientligt företag som MTR från svensk arbetsmarknad.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!