1 MAJ: FÖR SOCIALISM – MOT MILITARISM OCH KRIGSHETS

Foto: Natalia Medina

Sedan 1890 har 1 maj har varit en global kampdag för fred och internationalism, mot krig och militarism. ”Kampen mot kriget och militarismen är utmärkande för socialismen”, slog den socialistiska ungdomsrörelsen i Sverige fast i början av 1900-talet och manade till revolutionär masskamp mot den tidens krigshetsare.
Antimilitarismen har inte blivit mindre viktig sedan dess. Tvärtom, den behöver återfå sin tidigare givna tätposition i 1 maj-demonstrationerna och den globala kampen. Demonstrera med Socialistiskt Alternativ på 1 maj: mot krig, krigshets och militarism – för fred och socialism. Gör 1 maj till en protestdag mot Gazakriget, USA-baser i Sverige och Natomedlemskapet.
Världen håller på slitas sönder av orättvisor, imperialistiska maktstrider och krig. Samtidigt accelererar klimat- och miljökrisen.
Om planetens framtid ska säkras krävs kamp och organisering för global socialism. Men samtidigt som behovet av socialism bara växer går Vänsterpartiets ledning i motsatt riktning. I förslaget till nytt partiprogram får antikapitalismen litet utrymme och antimilitarismen inget alls. Men utan antimilitarism kan inte en stark socialistisk vänster byggas.

Det är inte så att det saknas pengar, kunskap och resurser i samhället. Men kapitalismen står i vägen för att samhällets samlade tillgångar ska kunna användas i enlighet med gemensamma behov och för att genomföra den genomgripande gröna omställning som krävs.
Kapitalismen, som är ett system för produktion av vinster till de som äger produktionsmedlen – kapitalisterna – blir allt mer rutten och parasitär. Dagens klassklyftor är både groteska och växande. Om den samlade förmögenheten i Sverige fördelades jämlikt skulle landets alla invånare vara miljonärer.
Årets aktieutdelning på i runda tal 380 miljarder kronor är ungefär lika stor som regionernas sjuk- och hälsovårdsbudget i år (2022 slutade kostnaderna för sjuk- och hälsovården i landets 21 regioner på sammanlagt 357 miljarder kronor).

i dagens kamp och motstånd gror hoppet om förändring

Men medan välfärden krymper och klassklyftorna växer ser stigande börskurser och rekordvinster jämte att Sverige har blivit ett skatteparadis för de rika till att ständigt fylla på miljardärernas redan överfyllda fickor.
I slutet av förra året larmade de handelsanställdas fackförbund Handels att butiksanställda inte längre kan leva på H&M-lönen efter hyvlingen av arbetstiden. För en fjärdedel går det inte alls. H&M:s storägare Stefan Persson, Sverige rikaste individ, såg däremot till att öka sin förmögenhet med drygt 4 miljarder kronor under 2023. Stefans Perssons förmögenhet uppgår nu till 178,8 miljarder kronor. Det är mycket mer än vad grundskolan kostar i år.
Det är för att tjäna och försvara maktelitens rikedomar och intressen som militären rustas upp och den blåbruna regeringen trappar upp sin batongpolitik.
Men det finns motkrafter, och i dagens kamp och motstånd gror hoppet om förändring. Miljontals människor i hela världen, och tiotusentals i Sverige, har demonstrerat mot den israeliska kapitalismens brutala hämndmassaker på Gazas invånare. Samtidigt börjar nedskärningarna möta ett mer aktivt motstånd, i exempelvis Stockholm hålls en antirasistiskt demonstration i början av juni och klimatkampen fortsätter, trots mediahets och repression.

Tiden är mogen för att ta ett nytt steg i protesterna i form av gemensamma aktioner mot regeringens rasism och batongpolitik som rustar militär och polis på välfärdens bekostnad.
Om kapitalismen ska avskaffas krävs en medveten, välorganiserad och demokratisk massrörelse som hämtar sin styrka från sin numerär, internationalism och politik. Det är en sådan massrörelse som Socialistiskt Alternativ och ISA, den internationella socialistiska organisation vi tillhör, tillsammans med andra vill bygga för att forma en socialistisk värld i fred och frihet.

• Bli medlem i Socialistiskt Alternativ och ISA. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!