1 maj i Luleå: mot privatiseringar

2008-04-16 14:31:51
I förra veckan tog anställda vid tekniska förvaltningen i Luleå det historiska beslutet att arrangera en egen 1 maj demonstration, i protest mot de av socialdemokraterna planerade privatiseringarna. Sedan dess har det blivit klart att privatiseringen skjutits upp ytterligare, med tidigast beslut den 26 maj och eventuellt genomförande 30 september.

– Hade vi velat ha en moderat politik då hade vi röstat på dem, sade Leif Larsson , fordonsförare, i Nordnytt den 14 april, där frågan om det alternativa 1 maj-tåget var huvudnyhet.

"1 maj för våra rättigheter"

I ett pressmeddelande förklaras varför denna kampmetod är nödvändig
– Vi måste använda 1 maj mer som det var förr: för att försvara våra rättigheter och protestera mot den högerpolitik som privatiseringar innebär, säger Leif Larsson som är fordonsförare och än så länge anställd av Luleå kommun.
– Vi har inget annat val när socialdemokraterna går vidare med privatiseringar utan argument och utan att lyssna på fakta: att det varken blir bättre eller billigare med privat regi. Hur ska vi kunna uppmana våra arbetskamrater att gå i ett demonstrationståg tillsammans med de som är ansvariga för att de får sparken? säger Anna Lövgren Enbom, en lokalvårdare som ställer upp i solidaritet med sina hotade kollegor.
I pressmeddelandet bjuds både enskilda och organisationer in för att medverka i demonstrationståget, som samlas utanför Smedjan klockan 12 på 1 maj.

Press på kommunledningen

Bara en gång tidigare har det som betraktats som s kärnväljare demonstrerat mot partiet på 1 maj. Det var 1995 då LO anordnade eget tåg och cirka 1000 personer deltog. Om demonstrationen på 1 maj kan samla riktigt mycket folk, och till och med konkurrera med (s) eget tåg, kommer det sättas kommunledningen under riktig hård press. Redan har kommunalrådet Karl Petersen tvingats lova att det inte blir några fler privatiseringar under den här mandatperioden.
Nu måste alla som vill stoppa privatiseringar; enskilda, fackföreningar och andra organisationer ställa upp till sista man på demonstrationen och också offentligt visat sitt stöd för de anställdas protester. Rättvisepartiet Socialisterna kommer på alla sätt att hjälpa till i arbetet inför demonstrationen.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!