1 maj med Rättvisepartiet Socialisterna

I Jordbro talade flera kamrater, däribland Katja Raetz (Foto: Robert Bielecki).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Ett revolutionärt parti kan inte sitta hemma och göra ingenting på 1 maj även om det råder coronarestriktioner. Rättvisepartiet Socialisterna anordnade ett digitalt panelsamtal och lokala torgmöten. I panelen satt Jonas Brännberg, Pamela Möller Ajani och Mattias Bernhardsson. Samtalsledare var Vilgot Karlsson.

I sin inledning tog Jonas upp ett internationellt perspektiv, viktigt för en internationell organisation. Han påpekade att kamp lönar sig. Just nu pågår kamp mot skogsskövling, inte bara i Norrbotten utan även i andra delar av världen. 
I Belarus och Myanmar ser vi en heroisk kamp. Den uppstod spontant, men för att lyckas måste den organiseras. Inte bara där, utan över hela världen behövs kamp för att störta systemet, inte bara för att få några smulor. Första maj är ett bra avstamp. 
Pamela talade om kampen mot marknadshyra. En bra bostad är en mänsklig rättighet. När man planerar ett bostadsområde planerar man ett samhälle med olika behov. Vi måste ha bostadsföretag utan vinstintressen. Staten måste ta ett större ansvar för finansieringen.
Mattias talade om situationen i Sverige, hur protester växer runt om i landet. Luleå visar vad som behövs: RS, som sitter i fullmäktige, har lagt fram alternativa budgetar utan nedskärningar. I Haninge har S pressats till att bromsa nedskärningspolitiken. RS spelar en viktig roll i undersköterskornas protest mot ”hälsoscheman” i Lund. 

I den efterföljande frågestunden påpekades att ojämlikheten har ökat globalt under pandemin. Antalet dollarmiljardärer har ökat med 54 procent det senaste året. Rika länder använder vaccin som utpressning. 
Pamela påpekade att regeringen har opinionen emot sig när det gäller marknadshyror. Kampen mot marknadshyror har potential att växa än mer om facken ställer sig bakom. Frågan kan bli en kris för Löfven. Hyresrätten måste prioriteras och makten tas från bankerna för att skapa en social bostadspolitik. 
Jonas visade vad en progressiv kraft kan åstadkomma. I Seattle på USA:s västkust råder akut bostadsbrist. Arbetare pressas allt längre ut från stadskärnan. Kshama Sawant, fullmäktigeledamot för Socialist Alternative, RS:s systerparti, har med hjälp underifrån lyckats få igenom en skatt på storföretagen som ska bekosta ett bostadsbyggnadsprogram och en grön omställning. 
Som svar på det har Jeff Bezos, världens rikaste man, startat en kampanj för att avsätta henne. 
I samtalet påpekades att svenska arbetare inte är främmande för kamp. Senaste stora exemplet är storkonflikten 1980 som slutade med att arbetsgivarna fick krypa till korset. Idag ser vi inte mycket av central kamp. Lokal kamp finns det flera exempel på. Ett är kampen på Pågatågen i Skåne som slutade med seger. Det visar att kamp lönar sig. En lärdom bra att ha med sig i framtiden. 

Paneldeltagarna fick frågan vad som är viktigt efter 1 maj. Jonas svarade att det var att stödja och bygga den kamp som finns, som undersköterskornas vårduppror eller kampen mot skogsskövling. Pamela påpekade att 1 maj inte handlar om nostalgi, utan om att förbereda för framtiden. Mattias vill bygga ut kampen mot marknadshyror till hela landet samt ta kamp för anställningstrygghet, för asylrätten samt mäns våld mot kvinnor.
Sedan kom Liv Shange Moyo in och vädjade om finansiella bidrag för att kunna gå vidare. Hon påpekade att vad vi nu ser är lugnet före stormen. Med det var mötet slut och RS-­medlemmarna gick ut på gator och torg för tidningsförsäljning och coronasäkra torgmöten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!