1 maj runt om i landet

Stockholm

Temat för Socialistiskt Alternativs 1 maj-demo var ”Lokförarna, tågvärdarna, strejken är över men kampen fortsätter!”.
Textilkonstnären Carmen R Blomstrand hade gjort en fantastiskt fin banderoll med vårt nya namn Socialistiskt Alternativ som bars fram främst i ledet för vårt demonstrationsblock på ungefär 150 demonstranter.

Unga Socialister bidrog med banderollen om årets 1 maj-tema; ”Skrota MTR, rör inte min tågvärd!” och var den medryckande stommen i blockets entusiastiska talkör.
1 maj i Stockholm blev rätt så regnig, men ändå hade ungefär 5 000 samlats Medborgarplatsen för att demonstrera mot allt från det globala klimathotet till de skyhöga prisökningarna och krav på att ha kvar tågvärdarna i Stockholms kollektivtrafik. Slutstation var som vanligt Kungsträdgården, där körsbärsblommorna stod i full blom tunga av regndroppar.
Många stannade till vid Socialistiskt Alternativs bokbord och köpte tidningar, böcker, pins och ville veta mer om oss. En mycket lyckad 1 maj trots regnet!

Katja Hildén

Sundsvall

”Bröd till arbetarna – Blod från politikerna”. Med denna makabra och hotfulla paroll fick Nordiska motståndsrörelsen (NMR) polistillstånd att hålla ett tre timmar långt nazistiskt torgmöte i Sundsvall på 1 maj, arbetarrörelsens dag.
Medlemmar och sympatisörer från hela landet hade manats att delta på plats och ställe i Sundsvall. Totalt kom 35 till mötet. De få som inte bar fascismens svarta ”uniform” hukade i sina hoodies med huvorna uppdragna trots det soliga vädret.

Det svar de möttes av från Sundsvallsborna var alla möjliga kreativa sätt att protestera. Några hade prytt Olof Palmes torg med regnbågsfärgade hbtq+-ballonger, några hade ställt upp ett obemannat ”antirasistiskt bokbord” medan andra kritat antirasistiska texter som ”Vi har redan prövat nazism, det var en dålig idé” på gatuplattorna.
Vänsterpartiets banderoll ”Sundsvall mot rasism” flyttades fram till fronten av 1 maj-tåget och även Socialdemokraternas tåg var fyllt med antirasistiska plakat. Nazisternas samling ringades in av ett mindre antal poliser, antirasister som ”aldrig vänder rasisterna ryggen” samt några enbart nyfikna.
Vi antirasister markerade med vår närvaro och protesterade med buanden, men någon större organiserad mobilisering till motdemonstration som vi i Socialistiskt Alternativ anser vara nödvändig och som var regel under vår antirasistiska kamp i Sundsvall på 1990-talet kunde inte genomföras denna gång och parollerna om att stoppa rasismen i S- och V-tågen konfronterade aldrig nazisterna på plats och ställe.
Efter 1 maj-tågen samlades deltagarna från V-tåget och alla antirasister på rockklubben Pipeline som tillsammans med aktiva Sundsvalls Asylkommité, Vänsterpartiet, Sundsvalls Boxningsklubb och Gif Sundsvall bjudit in till ”Kärleksfest”.
Den stora uppslutningen och varma stämningen stärkte Sundsvalls alla antirasister medan de modfällda nazisterna släntrade bort från Olof Palmes torg.

Offensiv

Luleå

Foto: Socialistiskt Alternativ

–Det här är första gången vi har en manifestation under vårt nya namn, Socialistiskt Alternativ. Och finns det ett bättre tillfälle än 1 maj att visa vad världen behöver?, inledde Nicole Johansson manifestationen i Luleå.
Ett femtiotal hade kommit enkom för att delta, medan andra som promenerade förbi stannade och lyssnade ett tag.
Inledde gjorde Ann-Christin Holmström, undersköterska med 18 års erfarenhet från äldreomsorgen. Efter henne talade Boris Brännberg från Unga Socialister, om ohälsa bland unga och bristen på resurser, som bland annat har resulterat i ett tragiskt dödsfall på en högstadieskola i Luleå, och om hur sexismen påverkar unga:
– Sexuella trakasserier och till och med övergrepp ökar bland unga. Karaktärer som Andrew Tate har gett liv till en ny typ av machokultur och kvinnohat i hela världen. Det syns tydligt bland unga killar, som pressas in i allt smalare könsroller. Reaktionens patriarkat har slagit tillbaka mot oss unga och vi måste ta kampen mot sexuella trakasserier, kvinnohat, hbtq+-förtryck och så vidare. Mot de krafter som distraherar oss från den verkliga kampen – kampen för vår egen frigörelse från den förtryckande maskinen, från kapitalismen.
Klimatet, mäns våld mot kvinnor och kamp mot militarism och Nato var viktiga teman som togs upp av andra talare.
Flera nya intresserade av Socialistiskt Alternativ deltog och är inbokade för fortsatta diskussioner.

Jonas Brännberg

Göteborg

Foto: Robert Bielecki

Socialistiskt Alternativ var på plats för 1 maj i Göteborg. Vi samlades kl 10 på Järntorget med bokbord, tidningar, knappar och flygblad, och fick stort stöd av allmänheten. Det visas av att vi sålde 70 Offensiv under dagen.
Socialistiskt Alternativ gick i vänstertåget, där talkörer som ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet” och ”Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal!” skanderades.
Härnäst för Socialistiskt Alternativ i Göteborg är ett partiföreningsmöte på söndag kl 16 samt att starta upp en kampanj mot de drakoniska skolnedskärningarna som drabbar staden.
Här kan nämnas att Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson Tony Haddou höll ett tal på 1 maj vid Gustaf Adolfs torg, där han sa att ”Vi har ett vänsterstyre i Göteborg, vi har tagit tillbaka kontrollen över välfärden – grattis Göteborg!”. Dock inga ord om de historiskt stora skolnedskärningarna. Det är tydligt att det krävs ett socialistiskt alternativ till den förda politiken – så gå med i Socialistiskt Alternativ.

Robert Bielecki

Malmö

Mellan 5 000 och 6 000 personer deltog i Vänsterpartiets första maj-tåg i Malmö. I strålande sol gick demonstrationståget från Möllevångstorget till Slottsparken, där Nooshi Dadgostar höll tal.
I tåget deltog dessutom kurdiska och iranska vänsterorganisationer. Medlemmar från Socialistiskt Alternativ sålde vår tidning Offensiv och värvade prenumeranter samt nya kontakter.

Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!