10 år efter Kärrtorp: Bygg antirasismen

Lärdomen från all antirasistisk kamp är att aldrig vända nazismen ryggen. Det visades i Kärrtorp för tio år sedan, då de drevs ut till skogen av den fredliga demonstrationen (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Fredagen den 15 december är det tio år sedan händelserna i Kärrtorp, då en antirasistisk manifestation arrangerad av Linje 17 Mot Rasism attackerades av Nordiska Motståndsrörelsen, men som lyckades mota bort nazisterna och driva in dem i skogen. Veckan efter samlades närmare 20 000 deltagare på Kärrtorps IP i den största antirasistiska demonstrationen i svensk historia, och tiotusentals landet runt.

Lärdomarna och erfarenheterna från den antirasistiska segern i Kärrtorp är många. Därför arrangerar det pånyttfödda nätverket Linje 17 Mot Rasism evenemanget ”Kärrtorp 10 år” på lördagen den 16 december som ett sätt att titta tillbaka och minnas den historiska kampdagen och händelserna som ledde fram till den, men också för att se över den organiserade antirasismen idag och blicka framåt mot den antirasistiska kamp som kommer att krävas i framtiden.
Offensiv har pratat med Petri Myllykoski, talesperson för Linje 17 Mot Rasism och medlem i Socialistiskt Alternativ.

För den som inte vet något om vad ”Kärrtorp 10 år” betyder, kan du berätta lite om vad som hände då?
– I år är det tio år sedan attacken på den antirasistiska demonstrationen vi höll i Kärrtorp. Den arrangerades efter att nazister hade misshandlat folk, satt upp affischer och klottrat längs med hela linje 17. De hade även en lägenhet i Bagis. Så vi beslutade att ha en manifestation i Kärrtorp mot den ökade rasismen, som blev attackerad av NMR. Men tillsammans lyckades vi tvinga bort nazisterna in i skogen. Sen hölls en stor demonstration på Kärrtorps IP och den blev väldigt lyckad.
– Så nu samlas vi för att minnas och diskutera om vad man kan göra inom antirasismen idag. Nazisterna är ju inte så många eller stora som de har varit förut, men samtidigt är det på många sätt värre och mer rasistiskt än någonsin, i och med regeringen och Sverigedemokraternas framväxt. Nazisterna kommer inte att vara små för alltid, utan de gynnas ju av den rådande politiken.
– Polariseringen i samhället är en medveten strategi från SD såklart, exempelvis i det senaste uttalandet från Jimmie Åkesson om att börja riva moskéer. SD tjänar på rasismen och splittringen, men de flesta förlorar på den.

Vad kan man förvänta sig under ”Kärrtorp 10 år”?
– Det kommer att vara ett torgmöte med rubriken ”Kärrtorp vittnar”, där folk som var på plats för tio år sedan får berätta om sina upplevelser och minnen. Sen fortsätter evenemanget in på Turteatern. Vi kommer bland annat att visa en nedkortad version av filmen ”Antifascisterna”.
– Det följs sedan av paneldiskussioner om den historiska bakgrunden och händelserna för tio år sedan samt mera framåtblickande diskussioner om hur vi organiserar antirasismen idag, där Linje 17 Mot Rasism är ett bra exempel att lära av.

Datum: Lördag den 16 december.
Tid: 13.00-17.00.
Plats: Vi ses på Kärrtorpsplan kl 13.00 och fortsätter med scenprogram på Turteatern kl 14.00-17.00.
För mer information, håll ögonen på Facebookevenemanget ”Kärrtorp 10 år”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!