10 år sedan nazisternas mord på Björn Söderberg

2009-10-14 17:28:37
10 år har gått sedan mordet på fackföreningsmannen och syndikalisten Björn Söderberg. Polismorden i Malexander och bilbomben mot jour- nalistparet i Nacka var två andra nazistiska våldsdåd under 1999. Idag ser vi återigen en upptrappad aktivitet och våldsdåd från nazisterna, men vad är orsaken? Denna artikel vill hedra minnet av Björn Söderberg genom att se på 1990-talet och vad som behövs idag i kampen mot nazismen.

”Aldrig sedan andra världskriget har landets nynazister visat ett självförtro­ende som nu. Nivån och omfattning­en är unik i jämförelse med befolk- ningsantalet” skrev brittiska The Independent den 10 juni 1996, om nazismens ökade aktivitet och våld i Sverige.
Vi minns 1990-talets nazistiska uppsving med våld, mordbrandsattacker på flyktinganläggningar, dödslistor och mord. Åren 1990/91 ge- nomfördes 50 mordbränder och överfall med nazistisk anknytning. Bara under 1995 begicks åtta mord med nazistiska kopplingar.
Men 1999 tvingades till och med etablissemanget att reagera. Nazister hade slagit till mot ordningsmakten genom polismorden i Malexander och attackerat pressen genom bombdådet mot journalistparet i Nacka.

Anledningen till mordet på Björn Söderberg var att han avslöjat nazisten Robert Vesterlund (svensk ledande nazist som idag driver den nazistiska hemsidan info-14) på sin arbetsplats, efter att denne fått ett fackligt förtroendeupprag. Efter avslöjandet uteslöts Vesterlund ur Handels.
”I efterhand kan man sörja att avslöjandet inte gav större uppmärksamhet när det ursprungligen publi- cerades. Då hade hotbilden mot Björn varit tydligare för fler, delats av fler”, skriver Arbetaren i en av sina hedrande artiklar om Björn Söderberg.
Kanske hade Säpo, som hade spaning på nazisten Hampus Hellekant, förstått vad han gjorde tillsammans med två andra nazister i Sätra kl 20.35 den 12 oktober, då de alla saknade anknytning till adresserna i området. Mindre än en halvtimme efter att Säpo hade avslutat dagens spaning på Hellekant nådde larmet polisen. Söderberg hade skjutits i armen, benet, bålen och huvudet. Strax utanför dörrposten till sitt hem blev han liggande efter att ha jagat iväg nazisterna som hemsökt honom.

Så småningom dömdes Hampus Hellekant och Björn Lindberg Hernlund till elva års fängelse vardera för mordet. Jimmy Nicklasson fälldes bland annat för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott till tre års fängelse.
Mordet den 12 oktober 1999 skapade en kraftig motreaktion bland arbetare och ungdomar. Fackförening- arna samlade på Syndikalisternas initi-ativ uppåt 45 000 i gemensamma manifestationer runt om i landet efter mordet, för att visa sin avsky mot nazismen. Det blev obekvämt att vara nazist, elever med nazistsympatier började ifrågasättas i skolorna och de stora tidningarna avslöjade nazistledare med namn och bild.
Nazismen trycktes tillbaka och det skulle dröja ett par år innan de kunde  visa sig i dagsljuset igen.

Dagens upptrappade nazistiska aktivitet och våld måste ses mot bakgrund av högerpolitiken, en brut- aliserad flyktingpolitik och Sverigedemokraternas valframgångar.
Tydliga paralleller kan idag dras med situationen på 1990-talet: Lågkonjunktur, högerpolitik, ett rasistparti på väg in i riksdagen och ett ökat nazistiskt våld.
Hotet från nazister ska aldrig överdrivas, men trots deras idag isolerade och splittrade rörelse har de på nytt tagit steget ut i dagsljuset och utgör, om än inget politiskt hot, så ett direkt dödligt hot mot enskilda individer.

I mars 2009 släppte den antirasistis­ka tidskriften Expo en undersökning som visade att Rättvisepartiet Socialisterna vid 11 tillfällen de senast föregående 18 månaderna hade attacke- rats av nazister. Den allvarligaste attacken var den mot en av RS förtroendevalda fullmäktigeledamöter i Ha- ninge. Mattias Bernhardsson blev i närheten av sitt hem utsatt för ett mordförsök, av tre maskerade män utrustade med knivar och knogjärn.
De som menar att nazism är en åsikt, att vi har yttrandefrihet och att nazisterna har lika stor rätt till samlingar och demonstrationer som alla andra, bör analysera nazismen historiskt såväl som vad rörelsen står för idag.
Nazism är ingen åsikt, utan en våldsideologi som inte bara vill krossa all demokratisk organisering, utan också bli kvitt dem som inte tycker som nazisterna själva. Deras aktiviteter är direkt kopplade till hot och förberedelser till våldsaktioner.
Svenska motståndsrörelsen (smr), som idag är Sveriges mest våldsbenägna nazistiska organisation, skriver på sin hemsida, patriot.nu, den 25 september 2009: ”Aktivister i motståndsrörelsen döms till fängelse när de försvarar sig”. Men samtidigt beto- nar de att smr:s linje är: ”Slå först och med full kraft”. Organisationens numera hög­ste ledare Magnus Söderman uppmanar till och med till mord.

Kampen mot nazismen måste fö-ras på alla plan och fackföreningarna borde spela den ledande rollen, liksom de borde vara ledande i kampen mot nedskärningar och mot varslen.
Men på samma sätt som Wanja Lundby-Wedin, med tre år av högerpolitik, inte på allvar utlyst någon protestdag mot regeringen, har hon hel- ler inte utlyst någon protestdag eller tagit några initiativ i kampen mot rasism och nazism.
Rättvisepartiet Socialisterna kräv­de direkt efter mordet på Björn Söderberg att LO och TCO tillsammans med Syndikalisterna skulle utlysa en politisk strejk mot nazisternas våld.
Dessa initiativ kommer underi­från, i likhet med Septemberalliansen, som till skillnad från LO-toppen demonstrerat tre år i rad mot högerpoli-tiken.
Just avsaknaden av verklig kamp från fackföreningarna, på grund av fackledningarnas roll, är de antirasistiska mobiliseringarna inte större än vad vi idag ser.
Den antirasistiska rörelse som Rättvisepartiet Socialisterna förespråkar kommer inte bara att vara en rörelse som demonstrerar mot nazister- nas marscher och blockerar dessa, utan kommer att vara en del av en rörelse som också demonstrerar för jobben och en upprustning av välfärden, en del av en rörelse för en klimatomställning av produktion och transporter, för att säkra miljön och klimatet.

Nazisterna är arbetarnas störs­ta fiende i fråga om jämlikhet, arbetsvillkor, kollektivt höjda löner och facklig organisering. Historien visar att de genom våld är beredda att slå ned dessa typer av förbättringar och   krossa allt vad arbetarnas demokratiska organisering heter.
På 10-årsdagen av mordet på en man ur de fackliga leden är det viktigt att lyfta fram fackföreningarnas roll i kampen. Byggnads skriver i sin policy mot rasism och högerextremism: ”Det är av central betydelse att denna kamp åter blir en fråga för hela samhället och inte minst för fackföre­ningsrörelsen.”

Offensivs redaktion

 Nazistorganisationer idag ▼

  • Info-14, huvudarrangörer till Salemmarschen. Namnet på lokalorganisationerna är ”fria natio- nalister”. Führer är Robert Vesterlund, som avslöjades av Björn Söderberg och figurerade i utredningen, men som aldrig kunde knytas till mordet.
  • Svenska motståndsrörelsen, den idag mest våldsbenägna nazistiska organisationen. I somras dömdes Jimmy Andersson till 8 månader, Patrik Dyrsch till 1 år, Per Gardesten till 1 år, Johan Lindblom till 8 månader samt Jesper Olsson till 1 år och 1 månad för att bland annat ha misshandlat och attackerat RS-medlemmar hösten 2008 och januari 2009.
  • Nationaldemokraterna, den nazistiska delen från Sverigedemokraternas splittring 2001, har kommunala mandat i Södertäl­je. Samarbetar med info-14.
  • Folkfronten är det nya namnet på Nationalsocialistisk Front (nsf). Från att ha varit de tydligaste nazisterna, som marscherat med uniform och hållit hyll- ningsmiddagar till Hitlers ära, har man nu valt att inte kalla sig nazister. De vill fortfarande infö­ra diktatur.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!