11 lokala protester i hela Göteborg den 12 september

Lördagen den 12 september organiseras demonstrationer i hela landet mot januariavtalet med fokus på regeringens angrepp på hyresrätten med marknadshyror. 

– En hyreschock som oroar hyresgäster inför framtiden, säger Pamela Möller Ajani från 18 aprilkommitténs ledningsgrupp som samordnar protesterna.

Hyrorna i landet kan komma att öka med uppemot 50 procent och hyresgästerna förlorar rätten att kollektivt förhandla hyrorna. 

I Göteborg äger inte mindre än 11 lokala demonstrationer rum runt om i staden. 

– Det är ett resultat av regeringens inskränkning i demonstrationsrätten. Då endast 50 personer har rätt att samlas för vi en cononasäker aktionsdag där vi sprider ut oss, berättar Pamela. 

18 aprilkommittén har seglat upp som en spjutspets i den breda hyresgäströrelsen sedan organisationen lanserades, som slår fast att det viktiga inte är organisationen, utan engagemanget, att tillsammans bekämpa regeringen och dess angrepp på hyresrätten. 

– Vi har därför uppmanat folk- och arbetarrörelsen i bred bemärkelse att agera mot marknadshyror denna dag och det blir demonstrationer och protestmöten i Luleå, Boden, Sundsvall, Uppsala, Stockholm, Alingsås, Mölndal och Göteborg, säger Pamela. 

– Troligen kommer aktioner äga rum på fler ställen än vi vet om, men vi får hela tiden rapporter om människor och grupper som vill ansluta till protestdagen. 

Syftet är att ”aktivera och mobilisera hyresgäster att ta aktiv ställning mot marknadshyra, utförsäljning, ombildning och renovräkning, för rätten till en bra bostad för alla och en social bostadspolitik som en självklar del av välfärden”. 18 aprilkommittén ser den 12 september som ett avstamp för en mer utåtriktad kamp mot marknadshyror. 

– Regeringen har hoppats kunna genomföra det största angreppet på hyresrätten på 100 år i tysthet. Vi vägrar låta dem komma undan med detta, säger Pamela. 

– Vi arbetar för att skapa en tillräckligt stor bostadspolitisk rörelse som gör det omöjligt att genomföra försämringar för hyresgästerna, avslutar Pamela. ■

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!