116 deltagare på RS/CWI-möte om kampen för demokrati och socialism i Kina

2008-09-28 17:58:19
116 personer kom till Rättvisepartiet Socialisternas och CWI:s möte om Kina och lyssnade på Wang, en kinesisk ungsocialist. Han berättade om läget just nu efter OS och i sken av de omkring 300 protester som anordnas dagligen och som avslöjar det växande missnöjet med regimen och dess råkapitalistiska, diktatoriska politik.

– Kinas framtid är en fråga som angår människor i hela världen, sa Wang.
Med en årlig tillväxt på strålande 10 procent de senaste 30 åren och si­na 1,2 miljarder invånare, har Kina varit en viktig drivfjäder i världsekonomin.

Med årets OS ville regimen visa upp ett framgångsrikt land som är på väg att moderniseras och demokratiseras – men som Wang visade med övertygande exempel, behöver man bara skrapa lätt på den glatta OS-fernissan – eller titta lite mer noggrant på statistiken – för att verklighetens Kina med gapande inkomstklyftor och politiskt förtryck ska bli synlig­gjort.
Klyftan mellan grupperna visas i snittinkomsten, som är drygt 4 000 yuan (ungefär lika mycket i kronor) per år på landet mot 30 000 yuan i städerna, men också i att det bara är stadsborna som har förmåner som ger dem rätt till bland annat grundläggande sjukvård och skolgång.

Men orättvisor skapar missnöje, och missnöjet i Kina har börjat göra sig hört. Wang gav en rad exempel på de massprotester som blivit allt vanligare under de senaste åren och som riktar sig mot orättvis jord- eller löne­politik, privatiserade skolgårdar och lokal korruption.
Wang betonade att det ”harmonis­ka samhälle” som regimens ledare påtalar i sin nykonfucianska retorik där- för inte kommer att bli verklighet så länge det kapitalistiska systemet får bestämma spelreglerna:
– Regimen vill ha ett harmoniskt Kina. Chinaworker säger att det är omöjligt under den nuvarande regimen och det kapitalistiska systemet.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!