12 september: Säg nej till marknadshyra

Slut upp till lokala manifestationer mot marknadshyror den 12 september! (Foto: 18 aprilkommittén)

av 18 aprilkommittén // Artikel i Offensiv

Marknadshyror drabbar dig som hyresgäst! Den 1 juli 2021 vill regeringen införa fri hyressättning på nybyggda hyresrätter. Detta är en del av januariavtalet som Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kom överens om.

Fri hyressättning betyder frihet för hyresvärdar att sätta vilka hyror de själva vill. För oss hyresgäster betyder det höjda hyror. Hyrorna kan komma att höjas för alla hyresgäster, inte bara för nybyggda lägenheter. 
I Berlin infördes marknadshyra. Där steg hyrorna med 93 procent, nästan en fördubbling, på tio år. I Stockholm kan hyran höjas med 50 procent. I Göteborg kan det bli en höjning på mellan 32 och 50 procent.
Det är inte försent att stoppa marknadshyror! Stora protester kan tvinga politikerna att dra tillbaka sina planer. Så kom med och stoppa regeringens hyreschock!
Demonstrera – Nej till marknadshyra, utförsäljning och renovräkning. Vi ställer inte in – vi sprider ut oss! 

Protesterna emot marknadshyror växer. För att minska risken för smittspridning och kunna följa restriktionerna från Folkhälsomyndigheten har 18 aprilkommittén beslutat att vår planerade demonstration emot marknadshyror den 12 september istället blir till lokala manifestationer. 
Vi vet att motståndet mot marknadshyror är stort och vi vill få största möjliga spridning. Därför uppmanar vi folk- och arbetarrörelsen i Göteborg och övriga landet att också organisera egna protestmöten för att så många som möjligt ska kunna delta – skicka in tid och plats så delar vi det på vår plattform.
Sedan kommittén annonserade ut de klara manifestationerna mot marknadshyra den 12 september har förfrågningar kommit från olika delar av landet som Stockholm, Malmö, Luleå och Sundsvall, men även fler stadsdelar i Göteborg.

Möten, manifestationer och kultur­evenemang mot marknadshyra kommer att fylla landet denna dag. Håll därför utkik på hemsidan som kommer att uppdateras successivt med tider och platser.
Vi uppmanar folk- och arbetarrörelsen i bred bemärkelse att den 12 september organisera möten och protester mot regeringens marknadshyra – meddela oss så hjälper vi till att sprida informationen. 

Vi kommer att protestera emot marknadshyror den 12 september på följande platser i Göteborg; fler platser kommer att annonseras successivt:
Gamlestads torg kl 12.00.
Angered Centrum kl 12.00.
Olskrokstorget kl 12.00.
Mariaplan kl 12.00.
Järntorget kl 14.00.
Frölunda torg kl 16.00.
Mölndals torg kl 16.00.
Kortedala torg kl 16.00.
Hammarkulletorget kl 16.00.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!