12h-pass i Haninge: ”Vi ger oss inte!”

Fortfarande vägrar Äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD) att träffa personalen. Skamligt är bara förnamnet (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Den 18 september protesterade undersköterskor och vårdbiträden utanför kommunhuset för andra gången under september, när Äldrenämnden sammanträdde. En till demonstration hölls sedan måndagen den 23 september, då Kommunstyrelsen hade möte. Ett tjugotal, främst anställda, slöt upp på de båda demonstrationerna.

När Äldrenämnden sammanträdde den 18 september var det ingen politiker som vågade stanna till och bemöta de anställda. 
Upprördheten över nämndordförande Martin Strömvalls (KD) beteende var stor; nämndordföranden har vägrat att träffa anställda för att lyssna på hur 12-timmarspassen påverkar deras hälsa och har dessutom strukit punkten ”Allmänhetens frågestund” från Äldrenämndens dagordning för att slippa obekväma frågor från anställda och brukare.
– Kom ut och prata med oss Martin Strömvall. Vi kommer inte ge oss förrän 12-timmarspassen är borta! sa undersköterskan Sofia Abukar i micken.

Kommunstyrelsens politiker möttes på måndagen den 23 september av krav på att 12-timmarspassen ska tas bort och att nedskärningarna i äldreomsorgen måste stoppas. Medan Äldrenämndens ordförande Martin Strömvall (KD) fortfarande gömde sig i kommunhuset valde kommunalrådet Petri Salonen (C) – under den tredje manifestationen, efter att ha viftat bort de anställda under den andra manifestationen – att stanna till och lyssna ett tag. 
– Ge oss som arbetar i äldrevården medel och förutsättningar för att göra ett bra jobb. Kommunens mål bör inte vara att göra profit på dess invånare. Kommunens mål bör vara att skapa en kommun som är bra att arbeta, leva och åldras i, sa Henrik Björk, undersköterska på Johanneslunds boende i Västerhaninge.

– En hel avdelning på Vallagården är nu långtidssjukskrivna, det är bara en ordinarie anställd kvar, berättade Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska på Vallagården i Handen.
Andra som talade var Sofia Abukar, undersköterska på Ros-Anders Gård i Tungelsta samt Mi Alforsen och Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna.

– 12-timmarspass och minskad bemanning innebär att både anställda och boende utsätts för livsfara. Antalet tillbud har skenat efter att 12-timmarspassen infördes. Och nästa år kommer ytterligare nedskärningar på bemanningen, samtidigt som kommunstyret budgeterat för att göra ett överskott på hela 2,5 procent av kommunens statsbidrag och skatteintäkter, sa Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i äldreomsorgen.
Över 170 anställda från Haninges vård- och omsorgsboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö står bakom kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!