150 tjänster skärs bort i Region Norrbotten trots miljardöverskott

Region Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson menar outgrundligt att organisationen inte kommer att påverkas negativt av nedskärningar (Foto: Maria Fäldt).

av Ann-Christine Holmström // Artikel i Offensiv

I Region Norrbotten ska ytterligare minst 150 tjänster bort, varav 50 chefer. Totalt kommer cirka 680 anställda behöva söka nytt arbete. Målet är att sänka kostnaderna med 700 miljoner kronor till och med 2022. Samtidigt gjorde regionen ett rekordresultat 2020, med ett överskott på 1,021 miljoner kronor i verksamheten.

Verksamheterna som berörs av detta blir regiondirektörens stab, division service, division länsteknik och staberna inom divisionerna. Det talas om ”outsourcing” av delar av division regionstöd, där det ska utredas om att andra än regionen ska utföra detta. Privata bolag alltså.
Redan har anställningsstoppen sedan 2019 minskat personalstyrkan med 350 personer, visade Dagens samhälle den 4 mars.
Enligt Region Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson kommer inte organisationen att påverkas negativt av nedskärningar, trots coronatider. Att tro att det inte kommer att påverka organisationen negativt är befängt. 
Även om det rör sig om administrativa arbeten, men också städ och annan service, kommer det att påverka arbetarna på golvet som idag sliter hårt för att få en hårt ansträngd vård att fungera. Redan har Kommunal visat att färre lokalvårdare behöver städa större ytor. 

Risken finns att det läggs på mer arbetsuppgifter på exempelvis vårdpersonalen när städ och annan service ska tas bort. Det pratas om att man alltid kan ”effektivisera arbetsuppgifter och arbetsmoment”, men nedskärningar tenderar att leda till att färre arbetare utför mera arbetsuppgifter på samma tid och villkor. 
Just nu pågår förhandlingar om neddragningarna och det är många frågetecken som ska redas ut. Förhandlingarna mellan Kommunal och regionen har redan avslutats i oenighet.

Det finns pengar att lägga i vården. Coronakrisen har visat vilka resurser som kan läggas på att rädda storföretag och banker. Samtidigt har vi sett hur skör vården är. Det är verkligen dags att prioritera den, att ge vården mer resurser och bättre arbetsvillkor. 
Att i dessa tider fortsätta med nedskärningar i vården är helt galet. Argumentet att det inte finns pengar börjar verkligen bli tröttsamt att höra. 
Resurser måste gå till behoven – inte till vinstutdelningar eller privata aktörer som suger ut välfärden. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!