163 miljoner kapas från Haninges välfärd

av RS Haninge

Julia Engström (RS) talade på RS torgmöte i Jordbro den 15 juni (Foto: Mattias Bernhardsson).

Haninges högerstyre (S, C, L och KD) drev i förra veckans budgetfullmäktige igenom en budget för 2020-2021 som kommer att innebära ännu större nedskärningar på bland annat skola, äldre, funktionsnedsatta och ungas fritidsverksamheter.Hela sju nämnder underfinansieras med totalt 162,9 miljoner kronor.
Samtidigt har kommunen (vid årsskiftet) ett eget kapital på 1 723 miljoner kronor, varav 944 miljoner kronor i likvida medel.

Bland de förslag på nedskärningar som förvaltningarna varnar för finns bland annat:
• Minskad bemanning i äldreomsorgen (13 miljoner kronor).
• Nedläggning av ”icke lagstyrd verksamhet” i Socialnämnden (23 miljoner kronor) samt även minskade placeringar, hårdare bedömning av insatser till funktionsnedsatta, sämre bemanning och erbjudande av stödboende istället för särskilt boende.
• Minskad trädröjning i parker längs vägar och gångstråk.
• Bortskurna bristyrkesutbildningar på gymnasiet samt nedskärning av introduktionsprogrammet, vuxenutbildning och studieyrkesvägledningen.
• Borttagen finansiering av Sportoteket (gratis låneutrustning till ungas sportutövning), borttagen nolltaxa för ungdoms­idrottens nyttjande av sporthallar, nedskärning på fritidsgårdarna (2 miljoner kronor) samt ingen uppräkning av föreningsbidrag.

Rättvisepartiet Socialisterna organiserar redan flera kampanjer mot nedskärningar och allvarliga försämringar – exempelvis mot slavliknande scheman i äldreomsorgen (12-timmarspass) tillsammans med 150 undersköterskor och vårdbiträden på Haninges äldreboenden samt för att rädda Familjecentralerna (inklusive öppna förskolan och BVC) i Jordbro och Brandbergen.
Den 15 juni hade vi ett torgmöte i Jordbro mot nedskärningarna. Kom med i motståndet – hör av dig till rs@socialisterna.org!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!