”18 april demonstrerar vi mot marknadshyra och regeringens hyreschock”

”Regeringen har med Januariavtalet vågat gå längre än vad någon högerregeringen vågar drömma om … Socialdemokraterna trodde att deras historiska kopplingar till hyresgäströrelsen skulle rädda dem från kritik. De hade fel.” Efter Hyresgästföreningens besked att de blåser till strid mot regeringens planer på marknadshyra, bland annat med en protestdag 18 april, så publicerar Offensiv en debattartikel av Hyresgästföreningen Västs regionordförande Kristofer Lundberg.

På nationell nivå står nu slaget om marknadshyror. Ute i bostadsområden växer både oron och vreden mot regeringens hyreschock där S och MP genom januariavtalet med C och L öppnar upp för marknadshyra, i första hand genom fri hyressättning i nyproduktion.

Hyresgästföreningen samlar till fulla möten på temat, hundratals har samlats vid varje tillfälle och hyresgästkollektivet står beredda på motstånd. På en vecka samlade Hyresgästföreningen in över 10 000 namnunderskrifter mot marknadshyra och medlemsantalet växer i föreningen. Hyresgästkollektivet är väl införstådda med hotet. Får marknaden härja fritt och fastighetsägarna själva besluta om hyrorna kommer de öka med mellan 35 och 50 procent oavsett om du bor på landsbygd eller storstad, ytterområde eller innerstad. Alla kommer att drabbas. 

Regeringen har med Januariavtalet vågat gå längre än vad någon högerregeringen vågar drömma om, de vet att det saknar stöd för marknadshyra hos samtliga partiers väljargrupper och att motståndet från Hyresgästföreningen skulle bli stort. Socialdemokraterna trodde att deras historiska kopplingar till hyresgäströrelsen skulle rädda dem från kritik. De hade fel.

Hyresgästföreningen blåser till strid mot regeringen över hela landet. Det är mot den bakgrunden vi nu ska läsa Timbros debattinlägg i SvD. De vill sätta press på regeringen från höger och samtidigt få igång de borgerliga partierna och ledarskribenterna för marknadshyra.

Det är osäkert om det är okunskap eller medvetna dimridåer som den politiska högerns och svenskt näringslivs propagandaorgan sprider. Timbro är en nyliberal tankesmedja, men de bör ha kunskapen om att vi inte har ett system med reglerad hyra i landet.

Låt oss reda ut begreppen. Hyresreglering innebär att staten bestämmer hyrorna. I Sverige har vi ett system med förhandlade hyror. Vi har ett hyressättningssystemet där hyrorna förhandlas fram av bostadssektorns parter där Hyresgästföreningens företräder hyresgästkollektivet. Vid hyresreglering har varken fastighetsägarna eller hyresgästerna något att säga till om, då staten bestämmer. Vi har inte haft hyresreglering i Sverige sedan 1969 -idag har vi ett brukvärdessystem där hyran sätts efter förhandling efter principer om kvalitet och där hyran ska vara likvärdig en liknande lägenhet.

Timbroskribenterna har rätt i att det finns förlorare på hyresmarknaden, men de missar målet om orsakerna. De som tvingas hyra i andra hand på dyra svartkontrakt gör det pga bostadsbrist, det är bristen på bostäder som tvingar upp hyrorna. De kommer inte få någon rättvisa i att övriga hyror ökar med 50 procent. 

Det är redan så att hyresgäster betalar 30 procent av sin disponibla inkomst på hyra. Timbros lösning är likt regeringens och den politiska högerns chockhöjda hyror – det kommer inte leda till fler bostäder utan kommer innebära att medelklassen, arbetarklassen och prekariatet inte har råd att efterfråga dem, på så sätt minskar bostadskön och gynnar de med ekonomiska resurser. Var finns rättvisan i att öka hemlösheten, trångboddheten, segregationen och minska fattiga hushålls köpkraft ytterligare?

Hyresgästföreningen har valt sida och organiserar hyresgästkollektivet. Den 18 april kommer region Västra Sverige att demonstrera mot marknadshyra och regeringens hyreschock och uppmanar hyresgäster i varje stad landet över att göra det samma.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!