18 april perfekt avstamp för upptrappad kamp mot marknadshyra

Jordbro i Haninge var en av alla de platser som Rättvisepartiet Socialisterna var med och organiserade protester på (Foto: Mattias Bernhardsson).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

18 april blev en stor framgång för kampen mot marknadshyra. Tillslut blev det på 155 platser i 35 kommuner som protester ordnades.

Vi har enats över hela landet för att ta hjälp av varandra och visa att många små lokala demonstrationer blir en stark kraft tillsammans. Det är vackert med det växande engagemanget. 
Högerpolitiken kommer inte kunna splittra olika landsändar eller stadsdelar mot varandra. Vi vet att vi måste gå samman mot marknadshyra för vi drabbas alla. Det är också viktigt att olika delar av den breda vänstern har enats för att hålla gemensam front mot högern. Låt oss fortsätta så.

Pandemin har lagt sordin på mycket och satt restriktioner. Där har Nej till marknadshyra sett nya möjligheter. I och med att vi inte kan ha stora demonstrationer utan har många små har vi hittat till det lokala, där hyresgäster bor. Många som vanligtvis inte demonstrerar har sett vad som har hänt och anslutit. Över hela landet kommer rapporter om att lokalgrupperna har fått fler som skrivit upp sig för att vara med och bygga rörelsen. 
Hyresgästernas röster har höjts, bokstavligen. Hundratals aktivister har skrivit tal, talat och pratat offentligt för första gången. 

Engagemanget visas av kreativiteten i rörelsen. Britta Brus gjorde en sång som spelades på många torg. Olof Buckard skrev satir som framfördes. Södermalm gjorde en faktaspäckad väggtidning. Banderollerna är fantastiska, den ena snyggare än den andra. 
Solidaritet med Chile hade nog det enklaste banderollknepet med störst effekt – där de sätter upp bokstav för bokstav på ett långt rep. Solidaritet med Chile skickade in filmklipp med budskapet på spanska, Somaliska föreningen i Rannebergen på somaliska, Shora i Bredäng på persiska och HGF Sala har översatt till syrianska.
Högst upp i Norr, i Kiruna, startade protesten redan på lördagen. Bostadsfrågan är jättestor på orten där gruvbrytningen expanderar och tvingar fram stadsflytt och rivda bostäder, men det finns ingen motsvarighet vad gäller bygget av bostäder som täcker behoven. 
Nya lokalgrupper ansluter hela tiden till Nej till marknadshyra. Dagarna innan den 18 april kom Karlskrona i öster med på kampkartan liksom en ny grupp i Malmö där kampanjen redan hade fått förstärkning av SSU Skåne.

Det är också viktigt att olika delar av den breda vänstern har enats för att hålla gemensam front mot högern. Låt oss fortsätta så.

Redan den 14 april bröt kampanjen genom mediavallen med ungdomarnas och studenternas tältaktion på Medborgarplatsen i Stockholm. Unga Socialister, RKU och Ung Vänster ordnade detta och fick stöd av SSCO, Stockholms förenade studentkårer, som gjorde en stödfilm mot marknadshyra. Tältaktionen fick Hyresgästföreningens tidning Hem och Hyra att skriva om kampanjen för första gången. 
Den 18 april lyckades vi få en TT-intervju och kom ut i ett tjugotal tidningar och radio. 
Skiftets stöd till kampanjen har varit viktigt. Redan den 19 januari klippte Skiftet ihop en film från alla våra protester. 11,365 har mejlat vårt öppna brev till bostadsminister Märta Stenevi (Miljöpartiet) via Skiftets kampanj. 
Nu kommer man uppmanas mejla även inrikesminister Mikael Damberg så att även Socialdemokraterna får känna på trycket underifrån. 

Nu tas sikte på nästa höjdpunkt. Först blir det stormöte den 4 maj och där ska vi diskutera formen för protester när regeringens utredare för marknadshyror i nyproduktion släpper sin rapport i slutet av maj. Med 18 april bakom oss kan vi ha gott självförtroende och ta nya tag.


Efter den fantastiska protestdagen den 18 april fortsätter kampanjen Nej till marknadshyra att bygga rörelsen. 
Den 4 maj är nästa stormöte, där vi diskuterar vilka slags protester vi ska anordna när regeringens utredare presenterar sin rapport om marknadshyror i nyproduktion. Den mäktiga gräsrotskampanjen växer och blir bara större och större!

KOM MED du också!
INFO raddahyresratterna.se 
MEJLA nejtillmarknadshyra@gmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!