2 000 demonstrerade i Bagdad

2011-03-07 13:00:47
Två tusen demonstrerade i Bagdad i fredags. Den första protesten i huvudstaden sedan demonstrationerna inleddes för några veckor sedan i Irak. Talkörer krävde ”Ett bättre liv – vi har inte jobb, inte elektricitet, ingenting”.
I Kurdistan fortsätter de dagliga protesterna i Sulaymaniyya, med 700-1 000 deltagare. Ett försök från PUK, ett av de två styrande partierna, att skrämma demonstranterna med en bomb lyckades inte.
Men i Arbil lyckades KDP, det andra styrande partiet, stoppa protesten i fredags. 2 000-3 000 KDP-anhängare fick mat, peng-ar och vapen för att samlas runt porträtt av ledaren Barzani. De som skulle delta i protesterna förföljdes och ett antal greps av KDP.
I Kut i södra Irak, som haft flera protester de senaste veckorna, demonstrerade 500. Två dödades av polisen. Representanter för Muqtada al-Sadrs rörelse, som uppenbarligen känner trycket från protesterna, har hotat att bojkotta parlamentet om de inte får veta vilka som sköt.
Nya protester är utlysta till på fredag. Det är tydligt att Iraks svaga politiker fruktar protesterna trots att de är så begränsade hittills.
Abbas Sdiq

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!